Annons

Andra gnistor när singlar firar valborg

Om det slår gnistor vid valborgsfirandet på Örenäs till helgen så är det inte på grund av någon eld. I sådana fall är det amorös fägring som sprackar i luften över slottet.

På lördag är det traditionellt valborgsfirande i Landskrona med ett undantag. Det blir inget eldande, varken vid havet nedanför Strandpaviljongen eller någon annanstans i kommunen.
Det råder eldningsförbud i hela nordvästra Skåne och då blir det inte heller någon valborgseld, säger brandmästare Ulf Bergh.
Och blir det ingen överraskande förändring av vädret så kommer det att råda eldningsförbud hela helgen.
Eldningsförbudet gäller inte bara nere vid havet.
Nej, det gäller i hela regionen. Jag har ingen lista just nu på var man skulle eldat men tidigare år har det varit på Örenäs, Rönneberga backar, samt i Häljarp och på Ven, berättar Ulf Bergh.
I övrigt kommer dock firandet att äga rum som vanligt.
– Det ska ju bli intressant att se om det är elden i sig som lockar ner folk till stranden. Jag hoppas dock att de flesta kommer att gå ner ändå för att lyssna på körsång samt att se kampen mellan sommargreven och vintergreven, säger Emeli Zeilon på Fritid- och kulturförvaltningen.

Annons
 

Firandet i Landskrona startar på Rådhustorget klockan 19.30 med sång av Landskrona Allmänna Sångförenings Manskör och Öresundsvarvets Manskör. Dessa går sedan i samlad trupp till stranden. Förutom ovan nämnda ryttarföreställning och körsång kommer Per Ullberg, skådespelare från Öresundsteatern i Landskrona, att berätta om valborgsfirandets historia. Valborgstalare i år är Rebecka Hinn som bland annat är engagerad i VäL (Vi är Landskrona).
I Häljarp startar valborgsfirandet vid Öresunds Golfklubb klockan 16.00 med lekar och korvgrillning. Senare på kvällen blir det såväl körsång som livemusik.

Ett något annorlunda valborgsfirande äger rum på Örenäs Slott i Glumslöv. Det är företaget Singelfestival som står bakom Internetsajten Singel i Sverige som efterlyser män i åldern 45+ till traditionellt valborgsfirande tillsammans med singelkvinnor.
– Det är lite enklare att mötas på samma villkor och skaffa nya sociala nätverk och känna sig lite som tonåringar igen, säger Helén Andersson på Singel i Sverige och hänvisar till hemsidan www.singelisverige.se
för mer information.

Annons
Annonser


Vi stödjer Direkten genom att vara med i Företagsguiden:

Annonser