Annons

Påskstök på Landskrona museum Det påskpysslades traditionsenligt på museet i helgen.

På söndagseftermiddagen var det dags för traditionellt påskstök på och utanför museet i Landskrona. På kasernplan bjöds besökare på soppa gjord på nyplockade nässlor. Där kunde man även få tips och råd om maskkompost. Inne på museet berättade föreningen SESAM om gamla frösorter.
Landskrona syförening af 1872 hade traditionsenligt sitt mycket uppskattade handarbetslotteri. Blommor, inspiration och omtanke bjöd nystartade butiken Skumpa&Spaljé på.
I norra Irak firar man det nya året och våren med att måla ägg och göra kransar som smyckas med röda och lila blommor, på söndag visades prov det traditionella hantverket.

Som vanligt bjöds det på massor av pyssel för både stora och små och strax efter klockan 14 gick de sedvanliga ryttarlekarna på kasernplan av stapeln. Det är Landskrona Ridklubb som gjorde upp om vem som ska bli årets kattakung.
Vann gjorde Frida Sörensen på hästen Kingston.
– När jag såg att botten åkte ur så blev jag jätteglad, sade Sörensson direkt efter att hon lyckats krossa tunnan.
Det är dock inte första gången hon lyckas med konststycket.
– Jag vann faktiskt förra året och det betyder att jag vunnit två gånger på tre försök, skrattar den glada vinnaren. ”Slå katten ur tunnan” är en gammal fastlagslek som drängarna ägnade sig åt. Idag är katten ersatt med en leksakskatt av tyg, men traditionen med öl ur stop och kungakrona till ”kattakungen” är sig lik.
– Det är dock bara lättöl, upplystes publiken om då Sörensen firade.

Annons
 

I filmsalen visades ett bildspel med bilder från 1970-talets Landskrona. Det är Ronnie Nilssons cirka 400 bilder som bjöd på en riktig landskronitsk nostalgitripp. Under dagen kunde man även lyssna på musik från bandet Inflammation i Café Nell Walden.

Annons
Annonser


Vi stödjer Direkten genom att vara med i Företagsguiden:

Annonser