Annons

Hel familj dömd till fängelse

Under hösten 2010 ökade antalet stölder mot äldre dramatiskt i Landskrona. Efter ett gediget spaningsarbete kunde polisen gripa en hel familj som låg bakom brotten. På fredagen kom domen och straffen blev hårda. I samtliga fall utom ett utdömdes fängelse. En misstänkt befinner sig på flykt och har därför inte kunnat åtalas.

Det började i september. Anmälningarna av kortstölder av äldre i Landskrona ökade kraftigt, från ett fåtal per månad till ett tjugotal. Övervakningsfilmer från olika uttagsautomater där de bestulnas konton tömts visade att det rörde sig om ett fåtal personer som gjorde uttagen. Då det gjordes en jämförelse med övervakningsbilder från de platser där offren blivit av med sina uttagskort fann man att samma personer som tog ut pengarna fanns med.
När det fanns totalt 20-25 ärenden lades en spaning upp efter att personerna på bilderna identifierats som medlemmar i den dömda familjen. Spaningen höll på under tiden 29 november-17 december 2010 och under fyra eller fem arbetsdagar per vecka. Två bilar placerades i närheten av familjens adress och fyra spanare vistades på fasta spaningsställen i de affärer och banker som de misstänkta ofta besökte.
– Det visade sig att pappan, och sonen låg bakom praktiskt taget samtliga stölder medan dottern, sonens flickvän samt en kvinna som har ett förhållande med pappan deltog i några av fallen, säger Olle Olsson som var spaningsledare för polisen.
– Vi följde dom överallt och oftast åkte hela familjen till någon affär eller köpcentrum och begick sina brott innan de försvann från platsen allihop.

Annons
 

Den 17 december befann sig familjen i Malmö där det också märkts en ökning av stölder och då ansåg polisen att man hade tillräckligt med bevis för ingripa. Så skedde och vid en husrannsakan i familjens lägenhet fann polisen 80000 kronor samt 3000 euro.

Trots att försvaret ifrågasatte spaningsgruppens arbete gick tingsrätten på åklagarens linje. Pappan dömdes till två års fängelse och sonen fick ett år och åtta månader. Kvinnan som har ett förhållande med pappan dömdes till ett år och två månader och dottern i familjen fick ett år bakom lås och bom. Slutligen dömdes sonens hustru till skyddstillsyn.
– Det märktes direkt på statistiken då de åkte fast. Från ett flertal anmälningar i veckan till något enstaka i månaden, säger Olle Olsson.
– En person lyckades dock fly och vi misstänker att personen stuckit utomlands. Vi kommer dock att plocka honom om han dyker upp, avslutar spaningsledaren.

Annons
Annonser


Vi stödjer Direkten genom att vara med i Företagsguiden:

Annonser