Annons

Rökfri arbetstid i kommunen

Kommunen ligger i startgroparna för att följa rekommendationen från kommunernas och landstingens arbetsmiljöråd att fatta beslut om rökfri arbetstid.
– Men först vill vi har svar på lite frågor som exempelvis hur lång övergångstiden skall vara och vilka hjälpmedel vi kan ställa upp med, berättar Stina Hyltmark (FP), ordförande i kommunstyrelsens personalutskott som tror att ett beslut kan komma nästa månad.

Beräkningar som Statens folkhälsoinstitut låtit genomföra visar att landets kommuner kan spara 2,6 miljarder på att införa rökfri arbetstid. Det är värdet av den arbetstid som idag används till rökpauser och som motsvarar nästan 6 000 heltidstjänster.
– Vi vet att tre av fyra rökare vill sluta och de flesta kommuner som inför rökfri arbetstid erbjuder också tobaksavvänjning. På det viset stödjer arbetsplatsen alla som vill sluta, säger Cecilia Birgersson, tobaksutredare på Statens folkhälsoinstitut.

Annons
 

Rökfri arbetstid innebär att den betalda arbetstiden är rökfri, det vill säga den tid man arbetar eller har paus. Lunchen räknas inte in i arbetstiden och är undantagen.

Annons
Annonser
Vi stödjer Direkten genom att vara med i Företagsguiden:

Annonser