Annons

Nu kommer våren till Landskrona

Första kvartalet är avverkat. Fanns det några vårtecken i Glumslöv under mars? Frågan ställer vi till Hans Lehrecke som troget noterar vädret och rapporterar sin iakttagelser till oss.
Läget är väl ganska normalt och jag lider av att se hur vintergäck och snödroppar sjunger på sista versen. Scyllan börjar lysa blått. Rabarbern har börjat titta upp, men de kalla nätterna har hållit igen grönskan, svarar han.
 
Våren har så sakta givit sig till känna efter en ovanligt lång vinter. Den nittonde november kom den första snön och den elfte mars var marken vit av snö, en tidsrymd på närmare fyra månader.
– Medeltemperarturen  stannade vid +2.9, vilket är något högre än snittet för min mätperiod (2,7). Varmast blev den 22 mars med 13.8  medan morgonen den sjunde var kallast med -5.6, säger Hans Lehrecke ger sig in på en tillbakablick.
 – Varmast marsmånaden hade vi  2007 då medeltempen hamnade på 6.9. Den kalla vintern 1987 bjöd på den klart lägsta temperaturen  -2.4.

Nederbörden kom huvudsakligen vid månadens mitt.
– Som vanligt startade mars med torka, vilket jag  förutspådde och den totala nederbörden blev 36,2 mm medan snittet ligger på 39 mm. Det blev alltså en  ganska normal nederbörd  Mest nederbörd daterar jag till 2008 med hela 97.5 mm  medan vi året därpå endast fick 5 mm. 2003 fick Glumslövsbackar bara en halv milimeter mer.

Annons
 

Har du annars gjort några märkliga noteringar från månaden?
Givetvis att Glumslöv var varmast i Sverige två gånger under månaden ,  den 13:e med 9.1 (Göteborg 8.8) samt den 27:e  med 7.8 ( Lund 7.0 ).
Den 13:e hörde jag koltrasten sjunga för första gången, vilket var hyggligt tidigt.
Den åttonde kunde man glädja sig åt de första tranorna vid Hornborgasjön.            
Från Rumänien /Bulgarien  kan jag från samma tidpunkt rapportera 20-25 grader kallt Fyra dagar senare var det i Rumänien +23!

Har du varit i kontakt med lantbrukarna?
Barfrosten i mars har inte varit bra för rapsen. Höstvetet ser däremot bra ut, 
Vissa ställen kring Landskrona, bland annat vid Vadensjö har man kommit igång med kornsådd. Högt på listan står regn men först vill man klara av sådden. Just nu bör jorden vara lätt att bearbeta. Nylander i Fortuna har i dagarna satt sina första potatisar och tidpunkten  är ganska normal.

Och läget på sundet…
En viss ny isbildning vid kusten  skedde i början av månaden på grund av de kalla nätterna. Isen skingrades dock snabbt av vinden när vi närmade oss den 10:e. På Planket kan läsarna se bilder av marsisen med Borstahusgumman respektive svanar.  Vid månadsskiftet håller vattentemperaturen 2-3 grader i Sundvik så det lär inte bli någon rekordtidig start på badsäsongen.

Hur blir då april?
Våren ser ut att ha kommit och  den första veckan ser ut att bjuda på ett klart värmeöverskott och bara någon mm regn.  När det gäller april får man alltid reservera sig. I Tyskland  säger man  :”April, macht was er will” (april gör vad den vill ) och här hemma säger man: ”aprilsnö är fåragö” men i år lär det i varje fall inte bli några bakslag den första veckan.  Risken för nattfrost är minimal och både bonden och trädgårdsodlaren kan lugnt börja så. Många bönder har som jag tidigare nämnt redan börjat vårsådden och önskar sig säkert regn längre fram i veckan.  Personligen hoppas jag på att våren tar det lugnt så att vi alla efter den dryga vintern hinner njuta av denna fantastiska tid.

Annons
Annonser


Vi stödjer Direkten genom att vara med i Företagsguiden:

Annonser