Annons

Rättegång mot kommunen inleds idag

Idag inleds rättegången i hovrätten som ska ge svar på frågan om Landskrona stad är skadeståndsskyldig till If och Zürich. De båda försäkringsbolagen hävdar att kommunen brustit i sitt ansvar gällande en ung tjej som anlade den brand som totalförstörde Åhléns och Hemköps varuhus i Landskrona i december 2002 och därför ska stå för kostnaderna.
Att det är ett viktigt mål på flera plan råder det ingen tvekan om.
– Det känns bra att målet ska prövas även av hovrätten. Det är viktigt att få svar på de frågor som väcktes efter domen i tingsrätten, det vill säga hur en kommun ska handlägga och agera i ärenden av detta slag, säger Torkild Strandberg (FP), kommunstyrelsens ordförande.

Men även ekonomiskt är domen viktig. Vid en fällande dom har kommunen reserverat 97,1 miljoner kronor. Från början var skadeståndsbeloppet på cirka 58 miljoner kronor men räntan och rättegångskostnader gör att summan nästan fördubblats sedan branden.

Annons
 

Tidigare har Lunds tingsrätt konstaterat att Landskrona stad är skadeståndsskyldig men precis som kommunledningen hoppas det juridiska ombud, Annika Gustafsson, att hovrätten ser annorlunda på ansvarsfrågan. Bland annat stödjer sig advokaten på att domen i tingsrätten inte var enhällig då en av de tre juristdomarna i målet anmälde en skiljaktig mening.
– Jag är optimistisk. Det är mycket som talar för en friande dom för Landskrona stad. Det är inte ofta en domare går emot sina kollegor och han som gjorde att domen inte blev enhällig tycker precis som jag, att kommunen gjort allt man kunna, säger Annika Gustafsson.

Rättegången, som hålls i Malmö, inleds tisdagen den 29 mars och pågår under 6 dagar fram till den 7 april. Dom väntas tidigast i början av maj.

Annons
Annonser
Vi stödjer Direkten genom att vara med i Företagsguiden:

Annonser