Annons

Resevärlden riktade sina blickar mot Göteborg

I helgen var det dags igen. Hela världen riktade blickarna mot Göteborg och rese- och turistbranschen hade styrt kosan mot Svenska Mässan och den årliga TUR-mässan.
Fram till och med söndag förväntades runt 50.000 besökare till mässan och 79 länder från hela världen fanns på plats för att slåss om besökarnas uppmärksamhet. Skåne satsade på att marknadsföra sig som en vinregion.

Nedåtgående spiral
TUR-mässan i år, är för mig som varit trogen besökare sedan 1992, en klar besvikelse men samtidigt en bekräftelse att det inför framtiden handlar om att finna nya sätt att nå sina kunder på. Från fjolårets 112 utställande länder har siffran i år dalat ned till 79. Det märkts tydligt även på mässgolvet. Det är glesare mellan montrarna och vissa delar av mässan har skärmats av, då man inte lyckats fylla ytorna fullt ut. En annan bidragande orsak till nedgången är enligt mässans ledning den finansiella kris världen har gått igenom och efterdyningarna av denna. Många regioner och länder har det fortfarande ekonomiskt kämpigt och många gånger drar man ned på marknadsföringen när orderingången är låg. Egentligen är det ju nu man ska satsa för fullt på att nå nya målgrupper och marknader, men så fungerar inte verkligheten.

Annons
 

Ömsom vin, ömsom vatten
TUR-mässans första två dagar är enbart tillgängliga för branschbesökare och redan vid lunchtid på torsdagen byttes mineralvattnet ut mot starkare drycker. Längre fram på eftermiddagen förvandlades resemässan till Sveriges största cocktailparty. Mässan fyller en viktig funktion som samlingsplats för hela branschen. Det är här man gratulerar till varandras framgångar, bekräftar eller dementerar rykten och spekulerar hur säsongen och sommaren kommer att bli. Den här näringen behöver en arena att träffas och mötas på, och då är TUR-mässan ett perfekt tillfälle.

Tydliga trender
Mycket av reseutbudet idag handlar om välmående, avkoppling, lyx, fly från vardagen och att göra något som inte grannen redan har gjort. På något sätt vill alla vara först med något och finna just sin lilla pärla där borta någonstans. Att vi varit på Mallorca en vecka talar vi inte så mycket om, men att vi bott i ett designat rum upphängt i en hög tall på Treehotel i norra Sverige är något som sticker ut. En annan trend som är stark är hur den nya tekniken gör det möjligt för oss att på ett smidigt sätt beställa och boka våra resor. Alla företag erbjuder sina appar för att vi ska kunna nå och boka deras produkter smidigt.

Jakten på Skåne
Skåne fanns i år representerat i en nobel, svart monter med tydligt vintema. Till detta drog man hjälp av landskroniten och vinkännaren Bengt Frithiofsson. I Skåne har det ju pågått vinodling i många år och nu börjar man nå framgång med sina viner. Turistbyrån Landskrona/Ven fanns på plats i en särskild del av mässan som heter Meetings@TUR, där besökarna möts mer öga mot öga med representanter från Turistbyrån. I övrigt träffade jag på Spirit of Hven/Backafallsbyn som flitigt flanerade och strosade runt bland montrarna. Säkert för att få lite inspiration inför deras framtida whiskylansering.


Mellan monterbesöken väntar även besökarna ett antal aktiva inslag. Alla har vi väl sett Fredrik i Solsidan glida runt på sin Segway. I Göteborg fick alla prova den uppseendeväckande tvåhjulingen med hjälp av instruktör. Foto: Thorsten Karlén.


En Honda Goldwing med husvagn bakom är ett perfekt sätt att upptäcka Sverige på. Ekipaget tilltalade dock bara en del. Foto: Thorsten Karlén.

 


Vinexperten och landskroniten Bengt Frithiofsson höll sig i Skånes monter och berättade om Skåne som ett framgångsrikt vindistrikt. På Kullahalvöns Vingård har man utvecklat sin vinodling under de senaste tio åren. Foto: Thorsten Karlén.


En av mässans fotografer Tibor var på jakt efter de bästa bilderna på glada besökare och kända ansikten. Foto: Thorsten Karlén.


Bert Karlsson gästade Borås monter och lät sig väl smakas av deras plockemat och fick som tack skriva en och annan autograf. Foto: Thorsten Karlén.

Annons
Annonser


Vi stödjer Direkten genom att vara med i Företagsguiden:

Annonser