Annons

Bolmenvatten tillbaka i kranen

Nordvästra Skånes Vatten och Avlopp och Sydvatten kommer att ta Bolmentunneln i drift i veckan. För snart två år sedan bytes vattnet i Landskronas vattenledningar från Bolmen, till vatten från reservtäkten Ringsjön efter det att Bolmentunneln rasat igen. Men efter reparationer och förstärkningsarbeten planerar NSVA och Sydvatten nu att återinföra Bolmenvatten, med start vecka 13, i Landskrona, Ekeby, Helsingborg och vissa delar av Svalöv.
– De flesta tillfrågade föredrar vattnet från Bolmen för att det har en mer neutral smak och det är även hälften så tungt som vattnet i Ringsjön, vilket kan märkas av det blir mindre kalkutfällningar, säger Lars Ödmark, dricksvattenspecialist på NSVA.
Vattenbytet innebär även att man kan minska dosering av tvätt- och diskmedel och fortfarande få samma resultat.
NSVA uppger att den planerade omställningen av ledningsnätet i slutet av mars kan leda till grummel, färg-, smak-, och luktförändringar på vattnet. Åtgärden för att motverka detta är densamma som vid vanliga ledningsarbeten: Spola vatten i alla dina kranar tills det är klart samt smakar och luktar bra igen.

Annons
Annons
Annonser


Vi stödjer Direkten genom att vara med i Företagsguiden:

Annonser