Annons

Premiär för paraplyorganisation

1918 startade Landskrona idrottsföreningars samorganisation LISA. Detta var då en helt ny företeelse i Sverige. Idag har 80 av landets kommuner liknande organisationer och samtliga av dessa är idag medlemmar i en paraplyorganisation som heter Sveriges Föreningar. Ett 70-tal deltagare hade mött upp i Landskorna när SF
hade sin första inspirationskonferens.
– LISA är inte bara den äldsta samorganisationen i landet utan även en förebild hur arbetet kan bedrivas. Därför känns det helt rätt att börja just här, sa Ivar Skotte, ordförande i Sveriges Föreningar, i samband med träffen.
– Vårt mål är att det ska finnas en samorganisation i varje stad och det betyder att vi har ett styvt jobb framför oss.

Förutom Sveriges Föreningars medlemmar, framför allt från Skåne, var även representanter från Landskrona kommun, Ungdomsstyrelsen samt Sveriges Kommuner och Landsting (SKL) inbjudna till konferensen som bjöd på såväl föredrag som workshops.
Gunnar Nilsson är ordförande i LISA men även styrelseledamot i Sveriges Föreningar och han var mycket nöjd med dagen.
– Det är mycket viktigt att vi träffas så här. Här byter man erfarenheter och framför allt så hjälps vi åt att röna ut hur samarbetet mellan föreningarna och kommunerna ska förbättras.

Annons
 

En av representanterna från Landskrona stad var Tom Sörensson, verksamhetsutvecklare på Fritid & Kultur.
Tidigare har kommunen och föreningslivet varit väldigt polariserande, det vill säga att var och en mest har brytt sig om sitt, men detta håller på att förbättras och vid träffar som denna kan man få många uppslag på hur vi kan bli ännu bättre på att samarbeta, sade Sörensson och Gunnar Nilsson höll med.
På senare år har vårt samarbete med staden blivit betydligt bättre. Det är viktigt för föreningslivet att alla drar åt samma håll.

Under året kommer Sveriges Föreningar att anordna liknande konferenser i Växjö, Vårgårda, Malung-Sälen, Uppsala och Linköping.

Annons
Annonser


Vi stödjer Direkten genom att vara med i Företagsguiden:

Annonser