Annons

Lönespridningen måste öka anser fackbasenLandskrona det goda exemplet

Landskrona är en förebild för hållna vallöften. Det anser Lärarförbundets ordförande Eva-Lis Sirén som på torsdagen besökte personal på skolor samt lunchade med utbildningsnämndens ordförande Lisa Flinth (FP) och förvaltningschef Tomas Johansson.
Detta är jätteintressant och väldigt glädjande, säger Eva-Lis Sirén och syftar på att de 20 procent, pedagogiskt sett, bästa lärarna i Landskrona ska få 1500-2000 kronor mer i plånboken varje månad. För ändamålet har kommunen anslagit 5 miljoner kronor i ökade lönehöjningar. Dessutom kommer i runda svängar 40 lärare under året att ges möjlighet till ny arbetstidsförläggning där man, som vi tidigare skrivit, kommer att ha 40 timmarsvecka plus fem timmars förtroendetid. Allt i syfte att öka elevernas måluppfyllelse. För detta skjuts ytterligare 2,7 miljoner kronor till lönepotten. Något som tillsammans gör att en del lärare kan få hela 4500 kronor mer i börsen per månad.
– Det är bra. Lönespridningen måste öka i läraryrket för att driva utvecklingen i skolan framåt, anser Eva-Lis Sirén och gör en jämförelse med bibliotekarier.
Där saknas det spännvidd och löneutvecklingen är därefter.

Lönen blir även ett instrument att locka nya duktiga lärare till Landskrona menar förbundsordföranden som anser att skola och utbildning är väl prioriterad
i kommunen.
Det sätts faktiskt i fokus i en kommun som har en jätteutmaning när det gäller integration. För att förstå vad skolan betyder för att få en bra integration, för att förbättra resultaten, kommer jag med stort intresse följa Landskronas utveckling i frågan.

Annons
 

Att lägga ut lika löneökningar för alla är inget som gynnar lärarkollektivet menar Eva-Lis Sirén. Inte heller att 80 procent av lärarna hamnar utanför höjningen renderar några höjda ögonbryn eller oro för splittring i kåren.
Tvärtom. Vi har haft individuell lönesättning i 15 år. Det ska löna sig att göra ett bra jobb. Att sen fler än var femte lärare gör ett bra jobb ska man ha klart för sig. Vad Landskrona gör är att ta det första viktiga steget på nationell nivå. Det är så man måste se det. Men visst, alla lärare är felavlönade.

Annons
Annonser


Vi stödjer Direkten genom att vara med i Företagsguiden:

Annonser