Annons

Åttondeklassare praktiserade hos EU-parlamentariker

Veckan efter sportlovet hade Erik Rantzow, 14, från Säbyholm Montessoriskola, en minst sagt anmärkningsvärd praktikvecka tillsammans med EU-parlamentarikern Olle Schmidt (FP). Det var i somras som Erik Rantzow som går i åttonde klass på Säbyholms Montessoriskola, kom i kontakt med EU-parlamentarikern Olle Schmidt i samband med valrörelsen för Folkpartiet i Landskrona. Senare på hösten kändes det därför självklart för Erik att ta kontakt med politikern igen med förhoppningen att ha sin praktik hos honom.
– Jag fick hjälp av Torkild Strandberg för att få tag i Olle Schmidts kontaktuppgifter. Därefter påbörjades en mailkorrespondens mellan mig och Olle som till slut resulterade i att jag fick följa med honom i fyra dagar under vecka 9.

Veckan inleddes med två besök i Köpenhamn. Under första dagen fick 14-åringen träffa Belgiens före detta premiärminister Guy Verhofstadt samt sitta med under flera möten med andra EU-parlamentariker och diskutera frågor rörande situationen i Nordafrika. Följande dag blev det ett besök på Folketinget och Christiansborg för ett seminarium gällande finanskrisen med Danmarks stats- och finansminister.
– Det var väldigt spännande. Jag fick besöka de kungliga representantvåningarna där inga turister kommer in i vanliga fall.

Annons
 

Dagen avslutades med en middag på Operan tillsammans med Danmarks statsminister Lars Lökke Rasmussen och flera EU-parlamentariker.
Som grädde på moset avslutades veckan med en kort visit till Bryssel där grundskoleeleven fick besöka EU-parlamentet.
– Besöket på EU-parlamentet var väldigt intressant, det är som ett eget litet samhälle där inne med ett postkontor, bank och ett litet fik. Jag fick ett eget passerkort då man måste vara EU-parlamentariker eller anställd för att komma in i byggnaden. Dessutom jag fick lite fritid att se mig omkring köpa lite souvenirer.

Erik Rantzow uppger att praktiken under veckan var över all förväntan och att han gärna kommer att besöka EU-parlamentet igen.
– Men då i en annan roll och kanske med en egen praktikant, avslutar han.


Erik Rantzow omgiven av Guy Verhofstadt och Olle Schmidt. FOTO: PRIVAT.


Erik Rantzow fick även äta middag med Danmarks statsminister Lars Lökke Rasmussen. FOTO: PRIVAT.

Annons
Annonser


Vi stödjer Direkten genom att vara med i Företagsguiden:

Annonser