Annons

Skejtförening hoppas på betongpark i Slottsparken

Skateboardföreningen LA/SF har i dagarna fått ta emot olika bidrag på sammanlagt 35 000 kronor. Föreningen har även skickat ut ett projektförslag till politiker, tjänstemän samt privata aktörer i ett försök att förverkliga medlemmarnas önskemål om en centralt belägen betongpark.

Den aktiva skejtföreningen LA/SF belönades i mitten av februari med ett stipendium på 15 000 kronor från Skandiastiftelsen ”Ideer för livet” i samband med föreningens ungdomsinriktade projekt Skate & Create. Den nystartade föreningen har dessutom erhållit 10 000 kronor från kulturförvalningens kulturprojektsfond samt samma summa från ungdomspotten Snabba Cash.
– Tanken bakom projektet är baserat på ett liknande arbete som startades i Malmö för ett tag sedan. Skejtande ungdomar och barn mellan 7-20 år ska få chansen att bygga och designa sina egna ramper och hinder. De kommer även att lära sig hur man jobbar i betong, säger skejtföreningens ordförande Klaus Piltz.

Annons
 

Föreningen har dessutom startat ett opinonsarbete i samarbete med Bryggeriet skateparks i Malmö. Ett broschyr har gått ut 130 exemplar till politiker, tjänstemän, arkitektbyråer och privata aktörer där målet är att bygga en betongpark i Slottsparken i närheten av Konsthallen. Det 700 kvadratmeter stora bygget beräknas kosta runt 3 miljoner, något som föreningen hoppas ska kunna finansieras med hjälp från kommunen samt privata aktörer.
Vi har fått god respons från både politiker och privata aktörer i samband med det projekt och vi kommer att påbörja diskussioner med kommunen inom en snar framtid, säger Klaus Piltz.

Föreningen ser en centralt belägen skejtpark som en gyllene chans för att få en större skejtkultur i Landskrona men fram för allt är det en mötesplats för ungdomar där de kan knyta nya kontakter. Klaus Piltz tror även att det kan bidra till att folk utanför staden tar sig till Landskrona för att skejta, vilket i sin tur kan leda till ett mer levande centrum samt en tillväxt för lokala etablissemang som caféer, restauranger och bad.
Nu återstår och se om den i mångas ögon känsliga miljön som skateboardföreningen hoppas kunna anlägga betongpark på, blir verklighet. Tanken är att den integreras med den befintliga omgivningen alldeles intill skulpturparken för att skapa en känsla av ett urbant rum. Statens Fastighetsverk står som taxerad ägare av marken och helt oproblematiskt lär det inte bli.
– Ungdomarna är säkert inte låsta vid just denna plats men de uppmanar oss att se möjligheterna, säger Emilie Zeilon på kulturförvaltningen som fungerat lite som ett bollplank åt föreningen.

Annons
Annonser
Vi stödjer Direkten genom att vara med i Företagsguiden:

Annonser