Annons

Organiserade cykelstölder oroar polisen Vädjar om hjälp av köpareJust nu härjar organiserade cykletjuvar i Landskrona. Polisen vädjar om hjälp.

Under natten till fredagen stals ett flertal cyklar i Landskrona. På förmiddagen hade fyra anmälningar kommit polisen till handa. Två var från ett garage på Järnvägsgatan och två från Remigatan. Troligtvis kommer fler anmälningar in under dagen.
– När stölderna ser ut som på torsdagsnatten så brukar dessa vara organiserade, säger Göran Hassel, informatör på polisen i Helsingborg.
– Det är för tråkigt. Min förra cykels stals på jobb och den nya som nu också är stulen hade jag haft i tre veckor. Den stod väl skyddad och var låst med både vanligt lås och en vajer. Det är säkert ingen som gått förbi och snott den för att ta sig från punkt a till punkt b, säger en av de drabbade på Remigatan.

På polisen i Landskrona ser man allvarligt på stölderna.
– I Skåne är det bara i Malmö och Lund som det stjäls fler cyklar per invånare och det är inte acceptabelt. Förra året anmäldes hela 651 cyklar som stulna, säger Mats Karlsson, närpolischef i Landskrona.
– Därför håller vi som bäst på att diskutera med kommunen hur vi tillsamman kan komma tillrätta med problemet.

Annons
 

Exakt vad som kan göras vill inte polischefen gå in på i nuläget men uppmanar de som handlar begagnade cyklar att vara vakna.
– Jag skulle vilja att de som köper begagnade cyklar, till exempel via nätet, är mer misstänksamma, säger Mats Karlsson och förklarar.
– Fråga gärna varför de ska sälja sin cykel, var de köpt den och be att få se kvitton och originalhandlingar. Har försäljaren bra förklaringar plus papper så är det med största sannolikhet en ärlig cykel.

Många av cyklarna som stjäls hamnar på Blocket, en Internetsida där man kan köpa och sälja allt mellan himmel och jord.
– För några år sedan hade vi ett gäng som stal svarta damcyklar av märket Skeppshult och satte ut en till försäljning på Blocket. Därefter sålde de alla cyklarna. Det är mycket möjligt att något liknande kommer att ske nu, säger polismannen som dock själv har händerna bakbundna.
– Lagen är sådan att vi inte får kolla på Blocket och ringa och bestämma träff med försäljare som vi misstänker, säger närpolischefen.
– Men skulle det vara så att du som privatperson hittar din cykel så kan du höra av dig. Då kan vi kontakta säljaren och beslagta cykeln och sedan utreda eventuellt brott.

Annons
Annonser


Vi stödjer Direkten genom att vara med i Företagsguiden:

Annonser