Annons

Nu vaknar naturen åter till liv

Troget återkommer Hans Lehrecke så här i början på en ny månad med väderstatistiken för den gångna från sin privata väderstation i Glumslöv

– Vintern kom av sig i januari för att göra en mjuk comeback den elfte februari, säger han och berättar omgående att medeltemperaturen hamnade på – 2,2 , vilket innebär  ett underskott  på 2,1 jämfört med snittet på -0,1 under hans totala mätperiod.
– Varmaste dagen var den femte med + 6,8 medan den tjugonde var kallast med -11,2.

Annons
 

1986  respektive 1987 har hittills bjudit på de kallaste februarimånaderna med
snitt temperaturer på  -8.6 och -6,4.
Genom åren har månaden också bjudit på rent vårväder som 1990 med +4,8 , alltså en temperatur spännvidd om 13,4.
– Ingen annan månad kan  uppvisa något liknande, poängter Hans Lehrecke.

Nederbörden kom den gångna månaden i blandad form den första veckan och hamnade klart under snittet med sina 21 mm och över hälften eller 12,6mm kom den fjärde.
Mildluften från januari höll sig kvar fram till och med den tionde och bjöd på en riktig avskedssalut den åttonde med nästan orkan i vindbyarna eller 31
meter per sekund. Resten av månaden  bjöd på minusgrader även dagtid  utom den tjugofemte och tjugosjätte.
– Det blev alltså inte en upprepning av vintern  1947, vilket jag i slutet av december befarade skulle inträffa. Havsisen försvann i början av januari. Den  tjugofjärde  februari var sundet åter vitt men vinden skingrade snabbt isen.

Har du gjort några märkliga noteringar under månaden?
– Fem dagar i sträck låg temperaturen under fyrtio grader i Najmakatrakten med bottennotering på -42,6. Den sjuttonde hade Najmaka  – 40,6 medan Malmö hade +1 . Samma dygn låg temperaturen kring -2 hela dygnet i Glumslöv.

– Den tjugofemte uppmättes på Sylarna på 1700 meters höjd  +9.2
grader. Det var varmluft väster om Norge ( 10-15 grader ) som tryckte på. Närmsta station i öster hade däremot nollgradigt.

Låt oss hör lite om vårtecken i trädgården!
– Den åttonde slog vintergäcken ut. Snödropparna hade tjuvstartat redan i mitten av januari. Kylan i slutet av månaden har dock hållit våren tillbaka.

Hur är situationen inom lantbruket?
– Barmarken i förening med kyla, blåst och torka utgör inte någon idealisk start på våren. Särskilt rapsen har farit illa, medan det tidigt sådda vetet ser ut ha klarat sig bra. Mildväder med regn står på önskelistan och man fruktat sedvanlig marstorka.

Havssituationen då?
– Jag ha redan berört den tidigare och en temperatur kring noll grader erbjuder fortfarande möjlighet till isbildning. Men det finns ett starkt motvapen i den allt starkare solen.

Hur blir då mars?
– Sju gånger under min mätperiod har mars varit  kallare än februari. Största skillnaden var 1997 med +4,4 resp.+1,6 samt 1987 med -1,3 resp. -2,4 grader.

– Februari samt mars brukar vara torra månader. Början av mars brukar bjuda på fint väder och flygvapnet brukade förr ha sina stora övningar vid denna tid.

– I år ser mars ut att starta med mest uppehållsväder med nattfrost och dagsmeja. Men dygnsnittet kommer att  ligga något under noll den närmsta veckan. Lågtrycken verkar ta en nordlig bana över Sverige. För  lantbrukets del får vi hoppas på mildare nätter och regn. Jag minns skidåkning från både slutet av mars och den sextonde april 1966 men dessa minnen går tillbaka till tiden före 1979, då jag startade mina regelbundna mätningar. Jag önskar läsaren en begynnande vår samt att man får njuta av enligt mångas mening årets finaste tid, då naturen åter vaknar till liv.

Annons
Annonser
Vi stödjer Direkten genom att vara med i Företagsguiden:

Annonser