Annons

Nya verksamheter väcker liv i ÖV-huset

Efter några år i träda väcks gamla ÖV-huset åter till liv. Bakom fasaden, som under pågående renovering påminner om ett konstverk signerat ”Christo”, har projektet ”Startelvan” redan dragit igång verksamheten. Och går allt enligt planerna kan andra våning bli ”residenscentrum för scenkonst” i kommunens regi.
– Vi har ansökt om ett ekonomiskt stöd på 370 000 kronor från Kultur Skåne, berättar Göran Nyström, förvaltningschef för fritid och kultur.

Kultur Skåne har två miljoner kronor att fördela och Göran Nyström hoppas på ett positivt besked.
-Vi har haft en konstruktiv dialog, så det ser ljust ut.

Annons
 

Startelvan är ett projekt som syftar till att lotsa in arbetslösa ungdomar på arbetsmarknaden. Bakom projektet står Landskrona BoIS som fått närmare 6,5 miljoner kronor i stöd från Svenska ESF-rådet. Projektets totala budget uppgår till drygt 16,3 miljoner kronor och beräknas pågår fram till september 2013.
– Vi har redan ett 40-tal ungdomar som vi arbetar med, berättar Olof Andersson, en av de ansvariga ledarna för verksamheten som håller till på ÖV-husets första våning.
På andra våning finns redan en större salong med egen scen och här hoppas Göran Nyström att ”residenscentrum för scenkonst” skall ha sina lokaler. – Från Landskronahems sida är man positivt inställda och nu väntar vi bara på besked från Kultur Skåne. Kulturförvaltningen har varit värd för flera olika ensembler som haft möjlighet att repetera olika föreställningar på teatern. Mest känd är kanske Cirkus Cirkör som övat in flera olika föreställningar i kommunen.
– Och gruppen trivs så bra här att man vill fortsätta samarbetet, betonar Göran Nyström och tillägger att en extra scen i ÖV-huset ökar möjligheterna för andra gästspel.

ÖV-huset såg dagens ljus 1982 i samband med att kyrkan skulle sälja det gamla församlingshemmet. Byggnaden blev då samlingsplats för flera av de tusentals varvsarbetare som förlorade jobben när ÖV lades ner. I början av 2000-talet såldes fastigheten till Magnus Öhmans Fastighetsbolag för 1,8 miljoner kronor och meningen var att använda lokalerna för olika former av utbildning. Men verksamheten blev inte långvarig och efter ytterligare ägarbyte köpte Landskronahem 2009 ÖV-huset för närmare 4,3 miljoner kronor och nu skrivs ett nytt kapitel i fastighetens historia.

Annons
Annonser


Vi stödjer Direkten genom att vara med i Företagsguiden:

Annonser