Annons

Kemin stämmer för Natalija

Natalija Karabasevic, 17, som till vardags läser andra året på naturvetenskapliga programmet på Gullstrandsskolan är nyligen hemkommen från Stockholm där hon fått motta Berzeliusstipendiet för sitt kemiintresse.
Jag tycker att kemi är väldigt intressant för att det förklarar hur omvärlden är uppbyggd och hur alla delar fungerar tillsammans, säger hon.

Tillsammans med 358 andra stipendiater bjöds hon under stockholmsvistelsen på en elegant middag i stadshuset.
Oh ja, middagen var helt fantastisk. Kyparna var uppklädda och alla serverade från rätt sida, det var över all förväntan, säger hon med en dagdrömmande blick.
Efter middagen följde två dagar med föreläsningar av industrifolk, organisationer och forskare med kemisk anknytning.
– Det var väldigt inspirerande. Men den föreläsningen som jag tyckte bäst om var en som handlade läkemedelskemi, poängterar Natalija Karabasevi och berättar vidare.
Jag tyckte att det var spännande att höra hur man kunde utforma molekyler till ett botemedel för att motverka virus eller symptom i kroppen.
Det är inte första gången den begåvade tjejen belönas för sina studier. När hon gick i nionde klass på Västervångskolan fick hon ta emot ett stipendium.
– Ja, så har jag nog alltid varit. Jag jobbar alltid hårt när jag sätter mig in i någonting. Mycket av det tror jag beror på min mamma som alltid har stöttat och varit en inspirationskälla för mig.
Vilken väg Natalija Karabasevic kommer att gå efter gymnasiet är hon fortfarande inte säker på men hon ser det naturvetenskapliga programmet som en bra grund för fortsatta studier.

Annons
Annons
Annonser


Vi stödjer Direkten genom att vara med i Företagsguiden:

Annonser