Annons

Jordnära och återvunnet i BorstahusenLone Recht är först ut av årets utställare på Pumphusets konsthall i Borstahusen.

Pumphusets konsthall i Borstahusen inledde på lördagen sitt sjätte utställningsår med att visa grafik, oljor och fotografi av Lone Recht.
– Jag tycker det är spännande med återanvändning, säger konstnären som spänt tarlatan över flera av sina oljemålningar samt virat torktrasor av det styva bomullstyget runt en kopparplåt som använts vid etsning av hennes grafiska blad.
– Jag har rent av låtit tyget sitta kvar vid tryckningen på en del grafik, förklarar hon som därefter även placerat ett fotografi i verket.

Lone Recht föddes i Danmark, flyttade till Lund 1984 och har numera sin ateljé i Båstad. Hon startade sin konstnärliga bana med textila material men under olika högskoleförberedande konstutbildningar i slutet av 1980-talet blev hon allt mer intresserad av koppargrafik.
– Nu fotograferar jag mycket. Det är lyxigt.

Annons
 

Någon längre tid för planering ligger inte för henne. Hon gör sällan skisser utan förlitar sig på den spontana kreativiteten i skapandeprocessen.
– Med tre egna barn plus flera fosterbarn gällde det att göra köttbullar ena minuten och sen omedelbart komma igång, säger hon och skrattar hjärtligt.

Kopparfärgen finns även i måleriet som i sig är jordnära. Krukan är ett återkommande motiv likväl som naturen är en inspirationskälla. Hon överlåter åt betraktaren att tolka målningarna men medger samtidigt att starka känslor av glädje och sorg finns i dessa.
– Min dotter råkade ut för något som gjorde att hon fick hålla sig gömd. Det finns med i utställningen, förklarar hon. Den som vill tyda Lone Rechts verk får ta sig till Pumphuset innan den 27 mars.

Annons
Annonser
Vi stödjer Direkten genom att vara med i Företagsguiden:

Annonser