Annons

Efterfrågad arbetskraft utbildas i Landskrona

Det råder brist på medicinska fotterapeuter inom flera områden. Detta är något som man på yrkeshögskolan Tech Futurum i Landskrona gör något åt. Sedan 2008 bedriver de en tre terminers utbildning som ger 300 poäng. Då Landskrona Direkt besöker skolan som har sina lokaler på Koppargården håller eleverna på att öva på ”riktiga” patienter.
– Vi har tagit emot fem medlemmar från Psoriasisföreningen i Landskrona, säger Anett Chramer som är lärare på skolan.
– Det är alltid bra att kunna få öva på riktiga fötter. Vi får även hit personer med diabetes.
Även”vanliga” personer kan få fotbehandling.
– Det går utmärkt. Vi tar emot allmänheten varje torsdag. Det är bara att ringa och boka tid, säger läraren.

En av eleverna är Helena Zaar. Hon bor i Hässleholm och pendlar till skolan varje dag. Att det blev just fotterapeututbildningen var en tillfällighet.
– Jag är intresserad av allt som har med kroppen att göra, till exempel massage men så hittade jag denna utbildningen och den passar mig perfekt, säger eleven samtidigt som hon testar känseln under en fot på en besökare.
– Om folk lägger lite av tiden som de pysslar med sitt ansikte, på fötterna, så har de stor nytta av detta i framtiden. Dåliga fötter då man är äldre skapar stora problem, förklarar Helena Zaar.

Annons
 

Sjukvården saknar kompetenta fotterapeuter att skicka sina patienter till för eftervård och i det förebyggande fotvårdsarbetet. Stor efterfrågan finns även inom äldreomsorgen, på spa- och friskvårdsanläggningar. Helena Zaar hoppas dock att kunna starta ett eget företag en dag.
Det finns en trygghet i att vara anställd men jag har en idé om en ambulerande vård, att jag åker ut till kunder som av någon anledning inte kan eller vill ge sig iväg. Kanske kan det bli både och.

Under den första terminen är det mest teoretiska lektioner och i den andra som eleverna på skolan går i då Landskrona Direkt är på plats, får mer handgriplig utbildning.
Vi började med att testa på apelsiner och sedan på oss själv, säger Helena och skrattar.
– Men det klart bättre med nya fötter. Det är nästan ett måste eftersom det under den tredje och sista terminen är mycket praktik ute i det verkliga livet, säger Helena Zaar som tar sin examen i slutet av året.

Annons
Annonser


Vi stödjer Direkten genom att vara med i Företagsguiden:

Annonser