Annons

Hög tid att handla rättvisare

I slutet av september förra året utsågs Landskrona till Fairtrade City. Begreppet innebär att man som stad kontrollerar konsumtionen och utbudet av rättvisemärkta produkter. Genom att välja produkter från antingen Fairtrade eller Rättvis Handel så bidrar det till att ge småbönder och hantverkare möjligheten att försörja sig runt om i världen.

För att informera och utbilda elever om Rättvis handel och Fairtrade så anordnas nu en vandrarutställning på Albin folkhögskola av Världsbutiken i Landskrona. Förhoppningar finns att fler skolar ska vill låna utställningen.
– Syftet med utställningen är att klargöra skillnaden mellan Rättvis handel och Fairtrade. Rättvis Handel skapade grunden för Fairtrade. Båda rörelserna jobbar för att förbättra arbets- och levnadsvillkoren för odlare och arbetare i utvecklingsländer. Men Rättvis Handel handlar ju om Världsbutikerna och mestadels hantverkare i utvecklingsländerna, medan Fairtrade handlar om livsmedel som finns i dagligvaruhandel, säger Rosmari Olsson, ambassadör för Rättvis Handel.

Annons
 

Utställningen har tidigare visats på stadsbiblioteket och på Sandåkerskolan i Häljarp. Om landskronaborna har blivit mer medvetna om Rättvis Handel och köper fler rättvisemärkta produkter är dock fortfarande oklart.
– Det finns ingen direkt statistik över det men jag upplever det som att vi har en positiv utveckling, avslutar Rosmari Olsson.

Vill du läsa mer om Rättvis Handel och Fairtrade.
Gå in på: www.fairtrade.se eller www.varldsbutikerna.org.

Annons
Annonser


Vi stödjer Direkten genom att vara med i Företagsguiden:

Annonser