Annons

Stark elevkritik mot praktiskt gymnasium Kraftfulla åtgärder utlovas från ledningenStephanie Röhr, Ida Lång och Victoria Wigardt riktar stark kritik mot sin skola samtidigt som tjejerna säger sig trivas och inget hellre vill än få rätsida på problemen.

Missnöjet jäser bland eleverna på Landskrona praktiska gymnasium. Bara under de senaste veckorna har en handfull elever hoppat av. En protestlista går runt bland de studerande och i förra veckan gjordes två anmälningar till Skolinspektionen.

Ida Lång, Victoria Wigardt och Stephanie Röhr läser första året på frisörprogrammet och menar att det funnits oacceptabla brister i undervisningen samt i lokalerna från dag ett.
– Skolan sköts oprofessionellt, säger Stephanie Röhr och får omgående medhåll från klasskompisarna.
– Hur kan man få starta en skola utan att det finns lärare i alla ämnen?, undrar hon.

Annons
 

Tjejerna berättar upprört om att det på skolan saknas yrkeslärare i vissa ämnen men även att det fattas en religionslärare för tvåorna och att man under vårterminen endast fått sporadisk undervisning i matematik.
– Igår fick vi äntligen en vikarie i matte, säger Ida Lång.
– Men vem vet hur länge han stannar. Han kan ju få ett nytt jobb och då står vi där utan en lärare igen, funderar Victoria Wigardt.

Forcerat berättar eleverna om uteblivna dyslexitester, inställda lektioner då det kan gå månader innan vikarier rings in. Men även om undermåliga arbetsplatser.
– Belysningen är så dålig att man knappt ser vad man gör, menar Victoria Wigardt som samtidigt oroas över ventilationen.
– Vid hårfärgning är det direkt hälsofarligt.

Landskrona praktiska gymnasium, är ett av Baggiumkoncernenens 52 gymnasier i landet.
– Jag påbörjade samma utbildning i Värmland och gillade verkligen skolan där. När vi sedan flyttade till Skåne blev jag jätteglad att man hade samma utbildning i Landskrona, säger Stephanie Röhr som pendlar från Staffanstorp.
– Nästan alla elever pendlar hit. Och då vill man inte vara utan lektion när man kommer, menar Victoria Wigardt som åker in från Kågerödstrakten.
Helsingborgaren Ida Lång oroas över situationen.
– Jag är inte behörig att komma in på andra frisörsutbildningar och vill verkligen att allt ska fungera här.

Redan i somras gjorde en annan elev en anmälan till skolinspektionen då snarlik kritik riktades mot skolan.
– Det blir liksom patetiskt när skolan skriver, ”Vi ställer höga krav på oss själva för att vi vill skapa de bästa förutsättningarna för en nyttig och rolig utbildning.” , på sin hemsida och rektorn mer eller mindre struntar i all vår kritik. Flertalet av lärarna här är jättebra och bryr sig precis som vi gör. Men när rektorn inte tar oss på allvar vet åtminstone vi var skon klämmer, säger Stephanie Röhr som flera gånger försökt uppmärksamma rektorn på problemen.

Trots flera försök har Direkten inte lyckats få en kommentar från Landskrona praktiska gymnasiums rektor Magdalena Rosén. Istället hänvisas vi till Anette Ellis utbildningschef vid Baggium Utbildning AB, region syd som dock inte kan svara exakt på hur många elever som hoppat av den senaste tiden eller i vilka ämnen man för tillfället saknar lärare.
– Vi har elever som bytt program eller skola. Jag vet att några elever har börjat på vår syskonskola i Helsingborg, säger hon.
Att det för tillfället inte finns några lediga tjänster utannonserade på skolan trots att det uppenbarligen saknas lärare i en del ämnen hänvisar hon till internrekrytering.
– Det kan finnas övertaliga lärare vid någon av våra 52 skolor, påpekar utbildningschefen som dock medger att det kan vara svårt att få tag i behöriga yrkeslärare.

Beträffande den fysiska miljön hänvisar hon till arbetsmiljötillsynen som görs på skolor.
– Finns det brister åtgärdar vi, poängterar hon och utlovar detsamma kring elevdemokrati.
– Den psykosociala miljön liksom den fysiska lägger vi stor vikt vid. Jag kan lova detta ska förbättras. Det är allvarligt när elever uppfattar det som om de inte blir lyssnade på och inte får de dom har rätt till. Det räcker inte vad vi gjort. Detta måste vi vända från och med nu, säger Anette Ellis och avslutar med att utlova ytterligare ”kraftfulla åtgärder, vilka kommer att visa sig inom en snar framtid”.

Annons
Annonser


Vi stödjer Direkten genom att vara med i Företagsguiden:

Annonser