Annons

Anställd räddades via brandstegeAttentat mot LandskronahemKrossade rutor, sot och polisens avspärrningsband vittnar om måndagskvällens dramatiska händelse på Karlslundstorget.

Landskronahems huvudkontor utsattes på måndagskvällen för ett attentat. Någon krossade en ruta till entrén och kastade in minst en flaska med brännbar vätska och tände på. Branden orsakade stora rökskador och huvudkontoret kommer att vara stängt i cirka tre månader.

En kvinnlig anställd som befann sig på andra våningen fick klättra ut via en brandstege på baksidan av huset. Kvinnan jobbade över och hörde ljud från bottenvåningen. Eftersom hon trodde att det rörde sig om ett inbrott så larmade hon polisen.
Jag och två kollegor var snabbt på platsen och såg att det brann rejält i entrén, säger polismannen Peter Ban.
– Jag såg att det lös på andra våningen och då sprang jag runt till baksidan och klättrade upp för en brandstege och tog mig in. Just då började röken tränga sig in och hon stängde då en branddörr innan vi klättrade ut samma väg som jag kommit in.
Då de båda tagit sig ut kom brandkåren till platsen.
– Vi fick det först som ett automatlarm. När vi kom dit så fick vi reda på att byggnaden var tom på folk och vi gick in med rökdykare som släckte branden i entrén. Hela lokalen var rökfylld då vi var klara, säger styrkeledare Henrik Helander.

Annons
 

Att branden är anlagd råder det ingen tvekan om. Under tisdagen gick polisen genom ett stort antal övervakningsfilmer i hopp om att kunna identifiera eventuella gärningsmän.
– Vi hörde en del personer som befann sig i närheten vid tillfället men någon misstänkt har vi inte just nu, sade närpolischef Mats Karlsson vid lunchtid på tisdagen.

På Landskronahem är man av naturliga skäl rejält omskakade.
Vi har haft en ganska klar hotbild sedan en tid och den känner polis och väktare till. Vi hade därför utökad bevakning men det hjälpte uppenbarligen inte, säger Landskronahems vd Göran Jingborg och hävdar att det inte rör det protestmöte om införandet av individuella vattenkostnader som ägde rum förra veckan.
– Hotbilden fanns innan det men vad den består i vill jag inte tala om i media.

Landskronahem har nu stängt några dagar för att hitta lokaler att arbeta i under tiden sanering pågår.
– Det lär ta cirka tre månader innan verksamheten kan vara i full gång på Idrottsvägen igen och fram tills dess så måste vi sköta våra sysslor på annat håll. Var är inte klart ännu, säger Jingborg.
– Vad som händer i övrig vad gäller hot med mera är en polisiär fråga.


I det krossade fönstret återspeglas Helena Fremle i Landskronahems ledningsgrupp i samtal med den väktare som under hela natten bevakade huvudkontoret efter attentatet.


Förödelsen var i det närmaste total i entrén till Landskronahems huvudkontor efter måndagens mordbrand . FOTO: RÄDDNINGSTJÄNSTEN.

Annons
Annonser


Vi stödjer Direkten genom att vara med i Företagsguiden:

Annonser