Annons

200 firade S:t Knuts Gille

S:t Knuts Gille i Landskrona höll i lördags sin årliga högtidsstämma med Knutsbal på Hotel Öresund. Intresset för deltagande var som vanligt mycket stort och gillets ålderman Lennart Söderberg kunde även i år hälsa drygt 200 gillesmedlemmar och gäster välkomna.

Gillet har anor från tidig medeltid då det som mest fanns ca 50 knutsgillen i det dåvarande Danmark. Under medeltiden fyllde gillena en viktig funktion som sociala skyddsnät för handelsmän och hantverkare och tjänade som en motvikt mot Hansan som då hade stor makt kring Östersjön. Gillena verkar nu endast som sällskapsgillen med gamla traditioner.

Annons
 

Under årets Högtidsstämma togs 16 recipiender, dvs. nya medlemmar, in i gillet. Åldermannen hade dessutom äran att dela ut 50-årsdekoration, Guldduva, till gillesbroder Stig Laurenius och gillessystrarna Elsie Laurenius och Siv Liedholm.

Högtidsstämman förenade som alltid högtidlighet och uppsluppen stämning under ledning av ålderman Lennart Söderberg, som även i år underhöll deltagarna med underfundigheter. I enlighet med traditionen, avslutades högtidsstämman med att årets fågelkung och fågeldrottning hissade gillesduvan som ett tecken på att fred och endräkt ska råda. Kvällen fortsatte med supé och knutsbal och innan duvan åter halades hördes många glada skratt, skönsång av kören Divertimento och tonerna från Domnivets Orkester som fyllde dansgolvet, allt enligt Camilla Christerson välformulerade rapport.


Mottagare av Guldduva: Stig Laurenius, Elsie Laurenius och Siv Liedholm.

Annons
Annonser


Vi stödjer Direkten genom att vara med i Företagsguiden:

Annonser