Annons

Thulin-statyn klar

Nu griper kommunstyrelsens ordförande Torkild Strandberg in för att gjuta olja på vågorna i den långdragna processen kring placeringen av statyn över Enoch Thulin.
I ett brev till donatorn, 91-årige Stig H B Paulsson utlovar Torkild Strandberg att såväl placeringen på Skeppsbrokajen som invigning av gåvan kommer att ske till våren.
Stig H B Paulsson uttryckte i höstas irritation över ”att staty placeras mitt i en sprucken asfaltsöken där ogräset sommartid frodas i sprickorna”.
Något sådant är inte aktuellt bedyrar Torkild Strandberg.
– Jag kan lugna dig med att vi aldrig haft för avsikt att placera statyn i direkt anslutning till en asfalstyta, skriver han till donatorn och utlovar att en 8×2 meter stor yta kommer att arrangeras med storgatsten på vilken statyn kommer att placeras knappt sex meter från kajkanten.
Det var under hösten 2009 som den tidigare reklammannen vände sig till kommunstyrelsen med en förfrågan om man var intresserad av ytterligare en Selma-staty till en kostnad av max 1 miljon kronor.
– Kalla den gärna ”Tack för en lycklig barndom”, var budskapet då.
Någon ytterligare Selma Lagerlöf-staty i Landskrona var dock inte aktuellt. Däremot var det gångbart med en staty över flygpionjären Enoch Thulin, något man också kunde enas kring. Jonas Högström, som förövrigt också är upphovsman till Selma-statyn vid strandpromenaden, fick uppdraget att göra Thulin-statyn.
– Den ligger nu, väl inpackad i plast, på kommunens lager och väntar på att placeras och avtäckas. Tanken var att vi skulle ha hunnit med det i december men vädret ställde till det, säger konstnären som nu hoppas att en skön vårdag ska infinna sig lagom till invigningen.

Läs mer:
Irritation hos donator av Thulin-staty

Annons
Annons
Annonser
Vi stödjer Direkten genom att vara med i Företagsguiden:

Annonser