Annons

KF-ordförande åtalas för olovlig försäljning av alkoholdrycker

I februari 2009 bjöd kommunfullmäktiges ordförande Lennart Söderberg (M) hem en polsk delegation, bland annat landets ambassadör, på en representationsmiddag. Mat och dryck hämtades från krogen Speakers Corner, vilken Söderberg vid tillfället var delägare i. En händelse som nu lett till åtal.
– Jag läste om händelsen i media och tog ett snack med stadens alkoholhandläggare Bo Sörensson. Vuxenförvaltningen gjorde en undersökning som slutade med att krogen fick en varning eftersom Lennart Söderberg inte längre stod som ägare när beslutet togs. Men eftersom krogen skickat en faktura till kommunen så hade ett brott begåtts och då är det min skyldighet att anmäla, vilket jag alltså gjorde, säger Mats Karlsson, närpolischef i Landskrona.

Enligt den stämningsansökan som lämnats in till Lunds Tingsrätt så är det kammaråklagare Markus Bergdahl som stämt Lennart Söderberg för olovlig försäljning av alkoholdrycker. Landskrona Direkt har ej nått åklagaren för en kommentar. Mats Karlsson menar dock att Söderberg riskerar dagsböter om han fälls.
– Eftersom tillståndsfrågan redan är utredd så behöver krögarna inte vara nervösa för att deras tillstånd ska vara i fara. Skulle det bli fällande dom så kommer det att röra sig om dagsböter för Lennart Söderberg.

Annons
 

Lennart Söderberg medger de faktiska omständigheterna men förnekar att brottet varit uppsåtligt.
– Alla människor kan göra fel, så även jag. Det hela skedde under speciella omständigheter och i den stressituation som uppstod så blev det tokigt, säger Lennart Söderberg till Direkten.
– Men det är klart att jag kommer att ta eventuella konsekvenser vid en fällande dom.
Om detta även inbegriper hans politiska uppdrag och det förtroende han hyser överlåter han åt andra politiker att svara på.
– Det är en fråga som andra får ta ställning till. Fråga gärna Niklas Karlsson eller Torkild Strandberg, säger Söderberg och tror att han har Landskronabornas förtroende.
– De flesta jag talat med tycker att det är en storm i ett vattenglas. De ser mig inte som någon grov brottsling. Tvärtom så har de flesta visat förståelse, avslutar Lennart Söderberg.

Någon datum för tingsrättsförhandling är inte satt men troligtvis blir det under våren som ärendet kommer att avgöras.

Annons
Annonser


Vi stödjer Direkten genom att vara med i Företagsguiden:

Annonser