Annons

Räddningstjänsten drillades på JönsaplanRealismen var hög när Räddningstjänsten övade rökdykning och livräddning på Jönsplan.

Det har i veckan varit febril verksamhet i tullens före detta lokaler på Jönsaplan i Landskona. Det är räddningstjänsten som övat rökdykning.
– Vi övar kontinuerligt. Lagen säger att vi måste öva rökdykning fyra gånger per år, säger styrkeledare Kenneth Olofsson som ansvarar för drillningen och förklarar fördelen med att vara på den gamla färjeterminalen.
– Vi har egna övningshus men det är inte samma sak. Det är perfekt om vi kan öva i lokaler som vi inte är hemma i. Det blir mer realistiskt då.

Olofsson börjar med att placera ut tre dockor i olika utrymmen i lokalerna som består av ett stort rum samt flera små. Därefter lägger han ut ett par tuber som ska föreställa svetstuber innan han startar rökmaskinen och låter lokalen fyllas och sedan larmar han de inte ont anande kollegorna på brandstationen. Bara några minuter senare dundrar brandbilarna in på parkeringsplatsen och börjar rulla ut slangar samtidigt som insatsledaren för dagen, Ulf Berg går genom allt om lokalerna med den som larmat. Insatsledaren informerar sedan sitt manskap om att det rör sig om en brand inne i byggnaden samt att det finns två vuxna och ett barn någonstans bland rök och eld. Genast beger sig två rökdykare in i den kompakta vita röken.
Strax kommer en av dem ut med en av dockorna innan han beger sig in igen men det ska dock bli mer dramatiskt.
– Jag tog en av rökdykarna åt sidan innan de gick in och sa att han skulle bli av med sin kompis och lägga sig ner, allt för att simulera att något gått snett i räddningsarbetet, säger Olofsson.
Genast begav sig ytterligare två man in och letade reda på kamraten. Ungefär samtidigt fick de ut de andra två dockorna och efterarbete med att tömma lokalen på rök kunde påbörjas.
– Jag är klart nöjd med killarnas insats. Nu ska vi bara röja upp här och sedan åker vi till brandstationen och pratar genom övningen för att se om vi kan göra något annorlunda eller om det var något som inte klaffade, säger styrkeledaren och passar på att lyfta ett varningens finger.
– Vi börjar att närma oss jul med allt vad det innebär. En olycka inträffar oerhört lätt. Levande ljus är en farlig brandkälla och så är även fyrverkerier. Det gäller att kolla så att brandvarnaren hemma fungerar som den ska. Den har räddat många liv och kommer att göra så även denna jul. Vem vet? Kanske är det ditt!

Annons
 

Annons
Annonser


Vi stödjer Direkten genom att vara med i Företagsguiden:

Annonser