Annons

Tavla köpt för några tusen såldes för 1,6 miljoner

Helgens kvalitetsauktion på Skånes Auktionsverk bjöd på en rafflande budduell och ett nytt försäljningsrekord av en oljemålning. Efter en småtrög inledning där det fyndades rejält bland det skånska måleriet var turen kommen till utrop 111.
34 000 kronor började auktionsutroparen på men gjorde omgående klart att det fanns fler intressenter i telefonerna för oljemålningen av turken Seker Ahmet Ali Pascha (1841-1907). Intresset på plats skulle också visa sig vara stort. Från sin position långt bak i salen klev auktionsfirmans delägare Tord Olsson fram för att följa dagens toppnummer. Vid 450 000 fann han för gott att söka upp en stol att sätta sig på. Hundratusen senare sa auktionsförrättaren;
– Det är synd att vi inte har det så här vid alla rop.
Spänningen i salen var påtaglig och mannen sidan om Direkten viskade att ”tavlan köptes på auktion för ett några månader sedan för den snygga ramens skull. Tror den gick för lite drygt 4000 då”.

Vid budet 830 000 får motgivaren ”telefonkrångel” och budgivaren uppmanar auktionsutropen att slå. Snart har dock linjen återupprättats och vid budet 990 000 kronor följer en applåd från den fascinerade publiken. Budgivningen fortgår och vid 1,5 miljoner följer nya applåder samtidigt som utroparen börjar klaga på en värkande tennisarmbåge och att firman nu får stå för den räkningen.
Slutbudet landar på 1 650 000 kronor och med tanke på att auktionsfirman lägger till 20 procent i köpprovision och tar 15 procent av säljaren var det inte svårt att tolka kramen som Tord Olsson omgående gav bolagets VD, Pia Staël von Holstein.
Drygt en halvmiljon ger det budet oss, medger Tord Olsson och uppskattar att det under hela auktionen sammanlagt klubbades gods för drygt 6 miljoner kronor.
– Problemet idag är stadsauktionerna. Då är det härligt att våra två årliga kvalitetsauktioner väger upp detta, säger Tord Olsson och kan inte nog värdesätta den just avslutade budgivningen.
Det kommer att bli en av årets toppnoteringar på svenska auktioner. Det ger oss mängder med press och därmed ovärderlig reklam samt befäster vår ställning på marknaden.
– Att det sen medför att personalen börjar löneförhandla direkt från podiet får man ta en dag som denna, menar en nöjd Tord Olsson.

Annons
 

Under Direktes närvaro såldes även ett ”dyrt julkort”.
30 000 kronor betalades för en liten akvarell föreställande sex jultomtar marscherande med girland av julrosor och klockor i snölandskap signerad Jenny Nyström. Senare såldes även en akulptur av Ilhan Koman (1921 – 1986), Turkiet/Sverige i järn med sockel av trä från 1960-talet för 160 000 kronor. En del kinesiskt gods gick också iväg för stora pengar en jadeskiva ropades ut för 210 000 kronor och golvvas i porslin från Kina Qing dynastin Kangxi 1662 – 1722, gick för 320 000 kronor.

 


Direkt efter klubbslaget var det många nyfikna som var framme för att granska dyrgripen en extra gång.


För cirka 2 miljoner kronor fick köparen en oljemålning av små figurer på en stig i höstskrudad lövskog, signerad och daterad 1906. Duken mätte 89 x 130 cm med obetydliga retuscher enligt auktionsfirman. Konstnären Seker Ahmet Ali Pascha studerade först måleri i Turkiet och och skickades sedan till Paris av Sultanen. Där arbetade han under sju år, först hos Gustave Boulanger och senare under Jean-Leon Gerome vid konstakademin. Efter ett år i Rom återvände han till Turkiet, där han resten av livet undervisade i konst och var verksam i sin studio i Mercan.

Annons
Annonser


Vi stödjer Direkten genom att vara med i Företagsguiden:

Annonser