Annons

Resenär återvänder som målare

Ulf-Johan Härd lämnade Häljarp som 16-åring för att ”se sig om i världen”. Nu 36 år senare återvänder han till hemtrakterna med utställningen ”Som människa” på Landskrona museum.
– Jag ville se vad som fanns på andra sidan kullen, säger Ulf-Johan Härd som på sin långa resa bland annat hamnade i Belgien på en privat konstskola. Färden förde honom vidare till Reims i Champagne där han bildade familj innan han hamnade i Västindien. Nu har han slagit sig ner bland björkarna i Umeå och intrycken från platserna och möten med människor har han avbildat i detaljrika och färgstarka collage i främst olja. Samspelet mellan människa, djur, natur och miljö finns också där som ett tydligt ställningstagande.
– Vi sitter i samma båt, säger konstnärer lågmält som i sin personlighet starkt kontrasterar mot sina tavlor.
Men varför byta Västindien mot ett gråmulet Skåne eller ett snövit Umeå för den delen?
– Min inre nyfikenhet drev mig ut men det finns en verklighet även där. I Västindien har man exempelvis en 28-procentig arbetslöshet och stora missbruksproblem.
Ulf-Johan Härds konst kan beskådas på Landskrona museum under perioden 14/11 -16/1 och konstnären själv finns på plats vid söndagens vernissage mellan klockan 14 och 16.

Annons
Annons
Annonser
Vi stödjer Direkten genom att vara med i Företagsguiden:

Annonser