Annons

Spionhistorier på Pumphuset

Borstahusens museiförening fortsätter att bjuda in till intressanta föreläsningar på Pumphuset. Närmst i raden står Gunnar Ekberg, spion för Sverige under cirka 10 år på 60-talet och författare till boken ”De ska ju ändå dö”, som tisdagen den 19 oktober utlovar en spännande afton i kalla krigets skugga. Föreläsningen börjar klockan 19.

IB-affären var ett avslöjande som gav stora rubriker och tog svensken ur villfarelsen att regeringen i alla lägen hyllade offentlighetsprincipen.

Annons
 

Gunnar Ekberg var spion för Sverige under 60- och 70-talet, totalt tjänstgjorde han i 10 år för Informationsbyrån, IB. Gunnar var en hängiven sportdykare som tillsammans med en kompis roade sig med att dyka på ett sjunket sovjetiskt fartyg. Detta blev inledningen till att han blev spion och fick allt fler uppdrag. Uppdrag som bl a handlade om att infiltrera i olika vänsterrörelser. Slutet kom då IB:s verksamhet belystes av bl a Jan Guiliou. Gunnar gick under jorden och det är först nu, mer än 30 år senare, som han berättar om dessa händelserika år.

Annons
Annonser
Vi stödjer Direkten genom att vara med i Företagsguiden:

Annonser