Annons

Med pacemaker i Champions League Snabb konvalescens för elitdomare

Nyligen var Daniel Stålhammar straffområdesdomare i Champions League-matchen Roma-Cluj. En nyhet i sig men proffsdomaren från Landskrona har en annan historia att berätta – den om sitt hjärta.

2009 gick en dröm i uppfyllelse för 35-åringen. Svenska Fotbollförbundet införde en satsning på heltidsdomare i Allsvenskan och Daniel blev en av Sveriges fem professionella fotbollsdomare. Serielunken varvades med internationella uppdrag och mycket var sig likt från tidigare säsonger med den stora skillnaden att förberedelserna inför match nu kunnat förbättras.
– Jag stormtrivdes, säger Daniel Stålhammar men som redan under sommaren skulle få en förvarning om att något inte stod rätt till i kroppen.
– I samband med U21 EM, där jag var uttagen som fjärdedomare, gjorde vi ett löptest. Något jag aldrig haft problem med innan men här fick jag slita hund, minns Daniel som under hösten periodvis fick problem med orken i slutet av matcherna.
– Hemma kunde jag även känna av problem med lågt blodtryck. Det svajade till när jag reste mig ur soffan.

Annons
 

Det skulle dock dröja till dagen efter att han dömt det allsvenska kvaldramat innan han kom i kontakt med sjukvården.
– Då var mitt EKG bra. Veckan efter var jag på återbesök för att få svar på mina prover. Allt var frid och fröjd men för säkerhetsskull togs ett nytt EKG. Efter det blev det ambulans till Lund och tio dagars vistelse på kardiologen, berättar Daniel vars puls nattetid var nere på 26-27 och vände.
– Då blev jag väckt en gång i timmen av sköterskorna som undrade om jag mådde bra och inte hade något tryck över bröstet.

Undersökningarna avlöste varandra och snart upptäcktes kortisolbrist. Tabletter ordinerades mot hormonförändringen samtidigt som hjärtat bedömdes var i perfekt form.
– Ett idrottshjärta, menade man, säger Daniel som efter ett arbetsprov friskförklarades.

Under försäsongen var det åter kört. Pulsen ville inte gå upp trots ansträngningar men hjärtspecialisterna tillstod att han var frisk. Till slut undersöktes Daniel under fem dygn på hormonavdelningen i Malmö.
– Fy hundan. Det var en upplevelse i sig, säger han.
Redan vid första besöket på vårdcentralen hade en läkare slängt ur sig att det är en pacemaker som behövs. Något som då skärrat Daniel. När han i februari får konstaterat att så är fallet har han hunnit läsa på. Och mycket riktigt var det sinusknutan som ger impulser till hjärtat som hade slutat fungera.
– Det kändes som en befrielse men som lök på laxen fick jag lungan punkterad under operationen.

Allt sammantaget i kombination med en rekordtidig start på allsvenskan gjorde att Daniel missade den första tredjedelen av sina arbetspass.
– Jag ska väl tillstå att jag inte varit den enklaste patient de har haft att göra med. Medelpatienten är 75 år så pacemakern är i sin grund inte inställd på att man ska vara så aktiv. Men efter fyra omprogrammeringar har vi hittat rätt, säger Daniel Stålhammar som nu har en mekanisk maxpuls på 180.


Daniel Stålhammar på väg mot nya matcher såväl i Allsvenskan som internationellt.

Annons
Annonser


Vi stödjer Direkten genom att vara med i Företagsguiden:

Annonser