Annons

S rustar för fyra nya år i oppositionOptimism efter valframgång

Försöket att spräcka de politiska blockgränserna misslyckades, så nu är det fyra nya år i opposition som gäller för Niklas Karlsson och Socialdemokraterna.
– Eftersom valresultatet inte gav några klara besked tyckte vi att det fanns skäl att satsa på ett blocköverskridande samarbete, men tyvärr nådde vi inte ända fram, konstaterar Niklas Karlsson (S) efter det att såväl Moderaterna som Miljöpartiet tackat nej till inviterna om en koalition.
– Nu får vi fyra nya år med en Treklöver som gör sig beroende av Sverigedemokraterna, poängterar han och påminner om att SD under föra mandatperioden röstade med Treklövern i mer än nio av tio voteringar i fullmäktige.
– Det stödet lutar sig Folkpartiet och Torkild Strandberg ogenerat mot. Vi får se vad SD får i gengäld för det stödet, lottlösa lär de inte bli.

Socialdemokraterna gick stärkta ur årets valrörelse, som enda kommun i Skåne gick partiet mot strömmen och tog ytterligare ett mandat.
Före valet fanns undersökningar som pekade mot att partiet skulle gå tillbaka, men väljarna ville annorlunda och partiet är fortfarande största i Landskrona med sina 18 mandat.
Framgången innebär att Niklas Karlsson kandiderar för ytterligare en period som kommunalråd.
– Vill partimedlemmarna ha mig så ställer jag upp, förklarar han och betonar att det ökade stödet från väljarna kommer att resultera i ett tydligt oppositionsarbete.
– Vi kommer att driva våra frågor och det gäller också i framtida budgetarbete, betonar han och det innebär att partiet bryter överenskommelsen som innebär att modellen där budgetalternativen ställs mot varandra skrotas och istället kommer samtliga förslag att gå till omröstning.

Annons
 

På riksplanet har Socialdemokraterna samarbete med Miljöpartiet, men i Landskrona blev det tummen ner, något Niklas Karlsson beklagar.
– Rent politiskt står vi betydligt närmre varandra och ser man till miljöpolitiken så tror jag inte att man kommer att nå någon större framgång inom Treklövern. Miljöpartiet blir lite av politisk gisslan och det är en självvald roll, suckar han och även om han inte räknat med Moderaternas stöd så innebar valresultatet vissa öppningar.
Moderaterna talar själv om att partiet hamnat i ”Torkildskugga” och har man på två val halverat antalet mandat är det om något talar för nytänkande. Men uppenbarligen saknas det politiska modet.

Annons
Annonser
Vi stödjer Direkten genom att vara med i Företagsguiden:

Annonser