Annons

Dömda för rånförsök19-åringar fick fängelse

Två 19-åringa ynglingar har vid Lunds tingsrätt dömts till två år och två månader respektiver två års fängelse. Den förste mannen dömdes för försök till grovt rån, försök till utpressning, narkotikabrott, olovligt innehav av kniv samt dopningsbrott. Den andra dömdes för försök till grovt rån.
Det var i juni förra sommaren som de två männen enligt domen begav sig till målsägandens lägenhet för att råna denna på pengar. Väl inne i lägenheten misshandlades målsäganden först med ett flertal slag med ett bollträ mot både kropp och huvud. Då den misshandlade försökte skydda sig fick han av den andra gärningsmannen fyra knivhugg i ryggen och ett i axeln. Den drabbade lyckades dock ta sig ur lägenheten varpå de båda gärningsmännen försvann från platsen. En av gärningsmännen greps strax efter händelsen och den andra lyckades hålla sig undan rättvisan en dryg månad innan han åkte fast.
Åklagaren menade på att det endast var tillfälligheter som gjorde att mannen överlevde och ville döma mannen som knivhögg för mordförsök med detta ogillade tingsrätten eftersom skadorna inte var av sådan art att den drabbade riskerade att avlida.

Vad gäller 19-åringens dom om utpressning så rör detta sig om en skuld för en förstörd jacka som skulle återbetalas. Ynglingen ska enligt domen, tillsammans med en annan jämnårig kamrat ha hotat målsäganden med såväl stryk som nerbränd lägenhet om denna inte betalat tillbaka pengarna. I ett sms avkrävdes 2000 kronor till dagen efter och två dagar senare var det 5000 kronor som skulle betalas. Om inte skulden betalades skulle det två ta hans dator. De dömda ska även ha lämnat en preparerad kasse som mamman till målsäganden skulle använda för att stjäla varor som sedan skulle ses som betalning för den påstådda skulden.

Annons
 

Den tredje 19-åring som dömdes för försök till utpressning, olaga hot och misshandel slapp fängelse. Domen blev istället skyddstillsyn då hans personliga förhållanden har förbättrats sedan brotten ägde rum.
De tre dömda ska betala sammanlagt 60 900 kronor i skadestånd till de drabbade.

Annons
Annonser


Vi stödjer Direkten genom att vara med i Företagsguiden:

Annonser