Annons

Drömmer om ett ”Trollywood” i Landskrona Regissör involverad i kortfilmsprojekt på flera kontinenter

Under kulturnatten kunde man höra Fredrik Svensson från Stadshistoriska föreningen hålla föredrag om gamla tiders Landskrona. Fredrik, till vardags filmlärare på gymnasiet, har även en annan spännande historia att berätta. Tillsammans med vapendragaren Samir Arabzadeh har han arbetat på ett långfilmsmanus i åtta år. Nu var det nästan klart, och den här sommaren skulle de unna sig en Asienresa för att skriva färdigt. I stället blev det filminspelning på Filipinerna med stjärnan Mercedes Cabral.
– Strax innan vi åkte fick Samir kontakt med Cabrals agent. Det visade sig att hon var ledig och dessutom intresserad av att medverka i en av våra kortfilmer, berättar Fredrik entusiastiskt. Kruxet var bara att något manus till denna kortfilm inte fanns.
– Men vi skrev det på en dag, i någon sorts euforisk kreativitet, skrattar Fredrik och förklarar att arbetet normalt tar en månad.

Manuset skickades till agenten, och duon åkte iväg till Kuala Lumpur som planerat.
– Vi trodde inte riktigt på att det skulle klaffa, men tog i alla fall en ny kontakt med den filippinske agenten därifrån och, jodå, både han och Mercedes hade gillat manuset, säger han.
Så det bar vidare till Manilla där Samir arbetat tidigare, stjärnan och övriga skådespelare träffades och ett inspelningsteam sattes ihop på platsen.
– Vi spelade in ett filmsegment på åtta minuter. Detta fungerar för sig själv, men är tänkt att ingå i en 28-minuters kortfilm med arbetsnamnet ”Is this love?” som vi planerar spela in på fem kontinenter, berättar Fredrik.

Annons
 

Det hela låter onekligen som ett jätteprojekt och frågor kring finansieringen dyker förstås upp.
– Åttaminutersfilmen kommer vi nu att skicka runt på olika festivaler, säger filmaren som hoppas på att vinna priser, eller på annat sätt få finansiärer intresserade den vägen.
– Men vi ska göra filmen!, säger han med eftertryck.
– Antingen med egna pengar och ”guerilla filmmaking”, eller med finansiärer som vi söker upp på andra sätt, menar Fredrik.

Nästa destination för kortfilmseposet blir i alla fall flygplatsen Kastrup, där rullbanden som är centrala för en viss scen finns att tillgå. Fredrik och Samir tror mycket på ”Is this love?”, och Fredrik menar till och med att den skulle kunna leda till ett internationellt genombrott.
Vad gäller långfilmsmanuset som alltså inte blev färdigskrivet, ”evighetsprojektet” som han kallar det, avslöjar Fredrik att det rör sig om en vampyrhistoria.
– Historien utspelar sig i slutet av 1800-talet och vi använder också den historiske Vlad Tepes, pålspetsarfursten som Bram Stoker baserade sin Dracula på. Men det är inte bara en vampyrfilm, vi försöker vara så historiskt och religiöst korrekta som möjligt och storyn innehåller också en twist som kanske är något utöver det vanliga, ler han.

Det har annars varit mycket film i Landskrona den gångna sommaren; filmdag på Ven, utomhusvisningar i parkerna och Csaba Perlenberg filminspelning i Borstahusen. Hur kan detta komma sig?
– Närheten till Fridhems folkhögskola och filmlinjen där, studiorna i Ystad och alla våra vackra miljöer, tror Fredrik.
– Sen ligger faktiskt också Landskrona mitt i en region där det bor 3,5 miljoner människor. Min dröm är ett framtida filmcentra i Landskrona, á la ”Trollywwood” i Trollhättan, för talangen finns här, avslutar han.

Annons
Annonser


Vi stödjer Direkten genom att vara med i Företagsguiden:

Annonser