Annons

Många intresserade av miljötåg

Det var länge sedan det sågs så mycket folk på perrongen till den gamla järnvägsstationen i Landskrona. Anledningen var att HSB på tisdagen rullat in med ett så kallat klimattåg för att bland annat informera om hur organisationen arbetar för att uppfylla det centrala klimatavtal, som HSB Landskrona anslutit sig till.
– Vi har som mål att halvera våra utsläpp av koldioxidekvivalenter till år 2024 jämfört med 2008, berättar Sven Andersson, projektledare på HSB Landskrona.
– Vi satsar exempelvis på ett projekt med jordvärme i en fastighet på Vengatan men det är bara början. Vi tittar på många olika åtgärder för att uppnå målet. Min förhoppning är att de som styr börjar se på frågan med allvar. Gör de det så är det ingen omöjlighet att vi får se solceller på våra tak i staden inom en tioårsperiod.

Just solenergi är framtidens melodi tror Sven Andersson.
– Idag värmer man bara vatten med solceller på taket men i framtiden kommer man med all sannolikhet att kunna utvinna el direkt från solvärmen och då har vi en källa som är outsinlig, säger projektledaren.

Annons
 

HSB:s Klimattåg är på väg på sin resa genom Sverige och kommer att åka runt på rälsen under 22 dagar. I tågets första vagn får man kort information om miljöarbetet men snart kommer man in i ett fullt utrustat kök för att sedan gå via ett vardagsrum till ett badrum.
– Här visar vi på många tips. Inte bara energitips utan hur man kan använda naturliga rengöringsmedel och andra produkter som man kan använda i sin vardag.

Efter lägenheten blir det mer teknik på tåget.
– Vi vill visa på hur mycket energi man kan spara på pumpar, fläktar och mycket annat. Utvecklingen har gått mycket snabbt. Men ska man investera så ska det ske nu. Det finns pengar att tjäna, säger Sven och visar på en pump.
– Den här kostar någon tusenlapp mer men den har och andra sidan betalt sig inom ett år i och med minskade energikostnader.

I slutet av tåget finns två vagnar avsedda för seminarium.
– Här kan man lyssna på våra energiexperter och även ställa frågor och det har varit mycket populärt. Jag gläder mig att se att så många Landskronabor är intresserade av miljöfrågor. Det ger hopp om framtiden avslutar projektledaren.


På tåget finns exempelvis ett fullt utrustat kök där det lämpligt nog bjuds på kaffe.

Annons
Annonser


Vi stödjer Direkten genom att vara med i Företagsguiden:

Annonser