Annons

Hans hoppas på en skön oktober

– September månad blev ganska normal och alltså den förlängning av sommarn, som vi vant oss vid, menar Hans Lehrecke när det är dags att summera ännu en månads väder.

Hans noterar att månaden fick en fin början och avslutning. Dagstemperaturen höll sig stabilt mellan 14 och 19 grader med toppar den förste, andre, åttonde samt nionde. 
– Den tjugotredje samt tjugofjärde hade vi ännu 18 grader .Mellan den åttonde och tjugosjätte höll sig nattemperaturen stabilt över 10 grader.  De kallaste natten var den sista med blott 4 grader, säger Hans som alltså än sluppit frostnätter.
Medeltemperaturen för september blev 13.1något som är klart kyligare än i fjor ( 15.2 ).
– Men då hade vi sju dagar över 20, minns Hans.

Annons
 

Nederbörden föll under 13 dagar  mellan den nionde och tjugofemte och uppgick till 62,5 mm mot normalt 54,4. Mest kom den tionde med 11mm , Jämförelsevis fick vi 1994 129,5  och 2005 endast  20,5mm.

Hur stämde profetian vid månadsskiftet?
– Starten på månaden stämde väl och längre fram sträckte sig inte förutsägelserna men nätterna blev kanske lite kyligare än  väntat.

Hur har havstemperaturen hängt med?
De första dagarna  låg temp vid  16.5 och höll sig vid 15 fram till den tjugonde för att vid månadens slut ha sjunkit till tolv grader och det började isa runt tårna när jag tog mitt sista septemberdopp.

Hur är situationen inom modernäringen?
Den regniga perioden i mitten av månaden försenade höstsådden av vete, men  nu fungerar det bra . Regn har man fått nog av, så nu drömmer lantbrukarna om enbart sol  och det gäller givetvis framför allt för betorna. Sockerhalten ligger just nu vid 15 % och man vill helst komma upp  till minst 17% . Skördeutfallet ser ut att bli ganska  normalt. I  t.ex. Danmark och Tyskland är däremot situationen klart sämre.

– Familjen Anders Ingemarsson på Strömsnäs har nu skördat sitt lin och väntar med spänning på utfallet.  Anders är nöjd med  mängden om 1900 kilo/ha och  vi får hoppas att  lin-odlingen inte blir en engångsföreteelse. Rapsen har kommit upp bra men bl.a. Anders rapporterar om snigelangrepp, som kan hänga ihop med att man inte längre plöjer jorden innan sådd.

– En viss eftersläpning av skörden och sådden har tidsmässigt skett. Solen har dock  under andra halvan av månaden sett till  att gynna  majsen och vi får hoppas att våra kära betor också får glädje av det soliga vädret, som ser ut att kunna fortsätta  åtminstone ett par dagar in i oktober.

Hur blir då oktober?
Skall det bli ett dramatiskt omslag som i fjor, då medeltemperaturen sjönk till 7.3, vilket är en grad kallare än normalt?  De första dagarna  ser dock ut  att bjuda på hyggligt väder,  då högtrycket håller emot men under helgen gör ett regnområde över Danmark/nordvästra Tyskland ett försök att åtminstone känna på skånsk mark och kan göra ett nytt försök  i mitten av veckan. Det  ser ändå ut som om högtrycket gör comeback. Det relativt varma vädret står sig  med temperaturer på styvt  femton grader och chanserna för en brittsommar är stora. Kring den tionde drar sommarn ofta sitt sista andetag och därav benämningen Brittsommar (Birgitta har namnsdag den sjunde). I U.S.A. talar man om Indiansommar. Avslutningsvis får vi ställa vårt hopp till att  var tredje oktober håller meteorologisk sommartemperatur.

Annons
Annonser


Vi stödjer Direkten genom att vara med i Företagsguiden:

Annonser