Annons

Konsten breder ut sig i Borstahusen Leonard Forslund åter i barndomsstadenLeonard Forslund är den första landskronabon som fått ställa ut på Pumphusets konsthall. Idag bor han på Nørrebro i Köpenhamn, ett område han stormtrivs i.

För andra gången visar Pumphusets konsthall i Borstahusen verk gjorda av en konstnär med anknytning till Landskrona. Leonard Forslund är utbildad vid konstakademin i Köpenhamn på 80-talet och är sedan dess också boende i den danska huvudstaden.

När han nu återvänder till barndomsstaden tar han med sig utställningen ”Skogsberoende”. Skogen är dock inte Järavallen eller någon annan närbelägen dunge.
– Under barndomens somrar hyrde vi hus i Småland. Det är den tidens skogskänsla, tillsammans med en höstaktig midsommarstämning, som en förlorad dröm, jag vill fånga, säger Leonard Forslund när han visar runt bland tavlorna som är gjorda för just denna utställning.

Annons
 

Leonard hanterar en mängd tekniker och material. Inte minst visar han sig vara en skicklig ådringsmålare. Något man även kan säga om landskronafödda Annika Svenbro som ställde ut i konsthallen våren 2009.
– Det skapar en natteffekt bland träden. Man ser på dem som med röntgensyn, säger han leende och medger samtidigt att han i sitt hem provat tekniken på sitt köksbord.
– Jag har inspirerats av den amerikanske förpopmålaren Barnett Newman som var en viktig formalist.

I Landskrona klingar Forslund bekant.
– Pappa Le-Roy hade flera körer i stan och min ena farbror var välkänd konditor. Min andre farbror däremot bodde i Stockholm och var konstnär. Så visst finns det påbrå, avslutar den tillfällige hemvändaren.

Utställningen Skogsberoende har vernissage idag med invigning klockan 13.00 i konstnärens närvaro och pågår sedan fram till den 14 november.

Alldeles intill Pumphuset finns det lilla galleriet ”hos Ingrid” på Nedre gatan 148. Även här är det vernissage idag då textildesignern och konsthantverkaren Nina Norre från Ängelholm visar upp helt nygjorda ”plextiler”.
– Det är handtryckta textila bilder som jag låtit gjutna i plexiglas, förklarar hon och menar att textiler fått oförtjänt dålig status.
– Genom att nu göra de hårda blir de också mer gångbara, hoppas Nina Norre som monterat en lampa i sina konstverk så att blir en heminredningsdetalj i form av en belyst väggskulptur.
Under hela oktober kan man beskåda verken ”hos Ingrid”.


Leonard Forslund bland sina kransmålningar med vissnande oändlighetstecken.

Annons
Annonser
Vi stödjer Direkten genom att vara med i Företagsguiden:

Annonser