Annons

Landskrona diplomerad för rättvis handel… men diplomet hamnade i Köpenhamn

På onsdagen diplomerades Landskrona stad för sitt arbete för att föra in rättvis handel i staden, i alla fall rent symboliskt. Något diplom delades alltså inte ut eftersom Fairtrades generalsekreterare, Helena Markstedt glömde dokumentet på tåget till Landskrona.
Det är så pinsamt men jag ska istället dela ut en pin som en symbolisk gest så får diplomet komma senare, förklarar hon.

– Vi har nu jobbat i nio månader och kan lägga vårt första delmål bakom oss. Nu gäller det att försöka att utveckla vårt engagemang, säger kommunalrådet Cecilia Brorsson som är ordförande i den styrgrupp som arbetar med projektet.

Annons
 

Att bli en Fairtrade City innebär att hela staden tar ett helhetsgrepp att se över konsumtionen och utbudet av Rättvisemärkt-produkter. Produkterna det handlar om produceras i utvecklingsländer och kan vara exempelvis bananer, kaffe, te, kakao, blommor med mera.
– Men det kan även gälla annat som bomull eller fotbollar, berättar Helena Markstedt.

Genom att köpa en etisk märkt produkt så säkerställer det förutsättningarna att de som arbetar längst ned i förädlingskedjan har vettiga arbetsvillkor och får schysst betalt för sin produkt.
– Det innebär rent konkret att en viss del av pengarna går till de som odlat varorna så att de kan vidareutveckla sitt arbete, förklarar Fairtrades generalsekreterare vidare.

Styrgruppen Fairtrade City Landskrona bildades under november 2009. Gruppen leds av ordföranden Cecilia Brorsson, samordnare och sekreterare är destinationsutvecklare Thorsten Karlén från Landskrona stad. Dessutom ingår sju representanter näringsliv, föreningar med mera i organisationen.

Landskrona blir Skånes fjärde stad som erhåller diplomeringen efter Malmö, Lund och Ängelholm. I Sverige finns det 37 städer som han tituleras sig Fairtrade.

Annons
Annonser
Vi stödjer Direkten genom att vara med i Företagsguiden:

Annonser