Annons

Rött i staden blått på landet

Rött i staden, blått på landet, så ser en politiska kartan över Landskrona ut efter valet. Folkpartiet och Moderaterna är tillsammans störst i kyrkbyarna medan Socialdemokraterna och Vänstern dominerar i större delen av tätorten.
Inte helt oväntat är FP och M dessutom största block i stadens välbärgade område med ett extra plus för Svaneholm, i vilket Borstahusen ingår, där partierna tillsammans får hela 73,5 procent av rösterna.
Men än starkare stöd för S och V i Norrestad, hela 78,8 procent röstade där rött.
Vi har sett en allt tydligare uppdelning mellan resurstarka och dito svaga område i Landskrona och det avspeglas också tydligt i valresultatet, konstaterar Tapio Salonen, professor i socialt arbete som under flera år studerat utvecklingen i Landskrona.
Risken är uppenbar för ett allt med segregerat samhälle om politikerna inte försöker hitta breda lösningar.
S och V är störst i 13 av de 22 valdistrikten och samtliga ligger i tätorten.
Förutom Norrestad fick de två partierna mer än 50 procent av rösterna i Karlslund, Sandvången, centrum, Dammhag och Gustaf Adolf.
FP och M fick över 50 procent i Glumslöv, Svaneholm, Ven, Västra Fäladen och Häljarp.
Sverigedemokraternas röster var ganska jämt fördelade, över 20 procent fick partiet i fyra valdistrikt, Härslöv, Albano, Sandvången och med toppnoteringen i Asmundtorp, 23 procent.
Miljöpartiets röster var också ganska jämt fördelade med toppar på dryga fyra procent i centrum, Albano, Ven och Saxtorp/Annelöv.
Eftersom de olika blocken dominerar olika delar av kommunen så är breda lösningar bäst för Landskrona, menar Tapio Salonen och varnar för att särintressen riskerar att öka den redan besvärliga segregationen.
– Och här har partierna ett stort ansvar, avslutar han och fortfarande är det oklart vilken konstellation som kommer att styra Landskrona de kommande fyra åren.

Annons
Annons
Annonser


Vi stödjer Direkten genom att vara med i Företagsguiden:

Annonser