Annons

Kolonilivet i ständig förändring

Trettio nyskapande lösningar för kolonistugor, i skala 1:10, finns från och med söndag att beskåda på museet. Modellerna är tillverkade av arkitekturstudenter från Lunds Tekniska Högskola, inspirationen är hämtad från Citadellområdets klassiska kolonier och lagom till stadens 600-årsjubileum är det tänkt att de fullskaliga skapelserna ska ställas ut intill vallgraven.
– De gamla Landskronakolonierna är fantastiskt välgjorda och fina i detaljerna, det är verkligen inte bara en fråga om ”förminskade hus”, säger Tomas Tägil, universitetslektor på LTH:s arkitekturutbildning.
– Genom att studenterna nu får formge såhär pass stora modeller börjar de också närma sig det verkliga byggandet. Syftet är att de ska lära sig relationen mellan materialet, konstruktionen och det arkitektoniska uttrycket, fortsätter lektorn.

Av de trettio modellerna har en jury valt ut tio som ska uppföras av eleverna på Enoch Thulingymnasiets byggprogram. Av dessa handlar det i första skedet om tre stycken som ska stå färdiga allra först.
– Vi står mellan det arkitektoniska och det praktiskt genomförbara, såsom det också fungerar i byggbranschens verklighet, säger Mikael Persson, lärare på byggprogrammet.
– Men eleverna ser verkligen fram emot detta, att få bygga något bestående som ska ställas ut under jubileumsåret 2013, fortsätter han.

– När citadellkolonierna byggdes för hundra år sedan var kanske huvudtanken att man skulle få en trädgård för odling och en plats där man kunde tillbringa den lilla fritid man hade, funderar Tomas Tägil.
– Nu lever vi i en annan tid med en annan syn, och vad är framtiden?, fortsätter han.
– Genom att ställa ut samtliga trettio modeller på museet får vi en bra bild av det innovativa tänkandet kring dessa klassiska små trähus, avslutar han.

Söndagen den 26 september – Vernissage på museet. Tomas Tägil berättar om projeketet.
Torsdagen den 21 oktober – Föredrag ”Små hus – stora idéer” av Tomas Tägil.


En av de tio utvalda kolonierna som ska byggas. Samtliga kolonier i projektet är emellertid inte större än en friggebod, det vill säga 15 kvadratmeter.


Mikael Persson funderar kring konstruktionen på en annan av de utvalda kolonierna.

Annons
Annons
Annonser


Vi stödjer Direkten genom att vara med i Företagsguiden:

Annonser