Annons

Landskrona allt mer segregeratValresultat visar en delad stad

Valresultatet bekräftar med all önskvärd tydlighet Landskrona som en allt mer segregerad stad.
– Vi ser en ökad uppdelning som innebär att resursstarka område med svensk dominans ökar i Landskrona medan kvarteren med blandad befolkning minskar, förklarar Tapio Salonen, professor i socialt arbete vid Linnéuniversitet som under senare år forskat om utvecklingen i Landskrona.
– Risken är uppenbar att det skapas två Landskrona, ett för välbärgade invånare, ett annat för resurssvaga, menar han och förordar politiskt samarbete över blockgränserna.
– Här handlar det om att skapa långsiktiga lösningar som tar ansvar för hela kommunen, påpekar Tapio Salonen som just nu lägger sista handen vid bok om utvecklingen i Landskrona.
Tittar vi lite närmare på valresultatet så visar dessa att Folkpartiet och Moderaterna tillsammans fick en förkrossande majoritet i de resursstarka valdistrikten.
I Glumslöv röstade 42,3 procent på FP och 20, 3 procent på M. Något lägre, men med fortsatt stabil majoritet för FP och M blev det i övriga kyrkbyar som Asmundtorp, Häljarp och Härslöv.
Svaneholms valdistrikt, som omfattar Borstahusen, har i folkmun döpts till ”Torkildland” och där fick Torkild Strandbergs Folkpartiet hela 64,3 procent av rösterna och M fick 9,2 procent.
Den lokala ”Torkildeffekten” blir mycket tydlig när siffrorna från kommunvalet jämförs med riksdagsvalet där M fick hela 48,9 procent av rösterna och FP fick nöja sig med 16,9 procent.
I resurssvaga område är bilden den rakt motsatt. I Norrestad fick S hela 61,7 procent av rösterna och Vänstern rekordhöga 17, 1 procent.
Andra starka distrikt för Socialdemokraterna och Vänstern var Karlslund, Centrum och Dammhag där partierna fick över 50 procent av rösterna.
Tapio Salonen efterlyser en politik som omfattar hela Landskrona och menar att satsningen på attraktiva, kustnära bostäder i och runt Borstahusen är otillräcklig.
– Inriktningen måste vara att skapa fler blandade områden och inte minst utveckla centrala Landskrona som har en stor potential, avslutar Tapio Salonen och närmast återstår att se vad det politiska spelet om kommunens framtida ledning ger för resultat.

Annons
Annons
Annonser
Vi stödjer Direkten genom att vara med i Företagsguiden:

Annonser