Annons

Företagare åtalad för bedrägeri och bokföringsbrott

En företagare i 60-årsåldern åtalas i Lunds tingsrätt för grovt bedrägeri och grovt bokföringsbrott. Dessutom yrkas det på att rätten ska ålägga honom näringsförbud under tre år.

Den åtalade var ställföreträdare och VD för ett företag med säte inom Landskrona kommun som försattes i konkurs i augusti 2007. Bedrägeriåtalet gäller att VD:n under 2007 ska ha vilselett Swebank Finans att felaktigt utbetala eller tillgodoräkna så kallade fakturabetalningslikvider till en summa av 3 169 234 kronor. 48 falska fakturor ska ha åberopats enligt åtalet och brottet anses som grovt då falska rättshandlingar angående bolagets affärer upprättats och bokförts.

Annons
 

Häljarpsbon har i förhör erkänt att han vid 12 tillfällen under perioden maj-juni 2007 belånat falska fakturor hos Swedbank i syftet att förlänga bolagets existens genom förlängda krediter, och alltså medgivit bokföringsbrott. Åtalen för bedrägeri och bokföringsbrott gäller samma påstådda handlingar.

Företaget som försattes i konkurs 2007 omsatte två år tidigare 24,5 miljoner.

Annons
Annonser


Vi stödjer Direkten genom att vara med i Företagsguiden:

Annonser