Annons

S i Landskrona gick mot rikstrenden

I riket gjorde Socialdemokraterna ett katastrofval. I Landskrona gick partiet, som enda kommun i Skåne, motsatt väg och ökade med ett mandat.
Våra valarbetare har genomfört en fantastisk valrörelse, men vi har också visat att Sverigedemokraterna är ett populistiskt högerparti. Många som var missnöjda och röstade med Sverigedemokraterna för fyra år sedan har nu återvänt, förklarar Arbetarkommunens ordförande Anders Karlsson (S) som trots tappet i Skåne fortsätter som riksdagsman också efter söndagens val.
I Landskrona gick Socialdemokraterna mot rikstrenden och ökade med drygt två procent och blir med sina 18 mandat fortsatt största parti i Landskrona. För Folkpartiet fortsatte framgången, partiet gick fram med hela 7,6 procent med sina dryga 30 procent har partiets ordförande Torkild Strandberg förvandlat Landskrona till ett av landets starkaste FP-fäste.
I motsatt riktning har Moderaterna gått. Vid valet 1991 hade M 15 mandat och FP fyra, efter söndagens val är rollerna de omvända. FP får rekordhöga 15 mandat medan kräftgången lokalt fortsätter för M som noterade partiets sämsta resultat någonsin med endast fem mandat i kommunfullmäktige.
Noterbart är att siffrorna i riksdagsvalet var de motsatta, där var Moderaterna fortsatt största borgerliga parti.
– Vi har hamnat i Torkildskugga, suckade moderata kommunalrådet Cecilia Brorsson när resultatet stod klart på söndagsnatten och ställde sin plats till förfogande.
Oklart i skrivande stund hur hennes framtid blir eftersom valet innebar att Sverigedemokraterna, som backade med tre mandat till nio, blir fortsatt vågmästare.
Landskrona är därmed inte längre Sverigedemokraternas starkaste fäste, i flera andra Skånska kommuner fick partiet starkare stöd vid söndagens val.
Vilket block som blir störst i Landskrona avgörs av Miljöpartiet med två mandat eftersom M och FP tillsammans har 20 och lika många har S tillsammans med V.
Socialdemokraternas framgång i Landskrona kan innebära att partiet kommer tillbaka i förarsättet, det avgör Miljöpartiet och förhandlingarna har redan börjat.

Annons
Annons
Annonser


Vi stödjer Direkten genom att vara med i Företagsguiden:

Annonser