Annons

Server på LaNet hackad

För andra gången på kort tid har servrarna hos Landskrona Stadsnät, LaNet, utsatts för hackare. Tidigare i veckan var det en privatdator i England och som var kopplad till en av servrarna i Landskrona, som blev kapad. Kaparen skickade ut så mycket så kallad spammejl via servern att den rasade.
– På några timmar under natten gick det ut så mycket som två miljoner mejl och det förstår de flesta att det är en mängd som servern har svårt att klara av att hantera, säger Gunnar Eskilsson, nätverksingenjör på LaNet.

Och på onsdagseftermiddagen var det dags igen.
– Denna gång rör det sig om några datorer i Ryssland som är kapade, säger Eskilsson.
– Det har sedan 11-tiden idag skickats cirka 15 000 mejl i timmen men nu har vi satt stopp för det.

Annons
 

Eskilsson ser framtiden an med optimism.
– Vi blir hela tiden bättre och bättre på att täppa till de hål som hackersen hittar. Viktigt är dock att privatpersonerna ser till att ha hyfsat svåra lösenord. I det första fallet hade användaren lösenordet ”password” och det är kanske inte det smartaste.

Enligt Gunnar Eskilsson ska dock inga mejl, förutom spammejlen, ha blockerats.

Annons
Annonser
Vi stödjer Direkten genom att vara med i Företagsguiden:

Annonser