Annons

Privatspanare utredde misstanke mot tjänstemanBrott ej styrkt – kommunen väljer att inte polisanmäla

Runt midsommar nåddes kommunledningen av uppgifter som gjorde gällande att en hög tjänsteman i kommunen skulle kunna vara inblandad i en mutskandal.
En affär som enligt Landskrona Direkts källa har flera likheter med den muthärva som nu rullas upp i Göteborg.
– Något mutbrott är det inte, säger utredaren från Säkert Företag i Malmö som på uppdrag av Landskrona stad undersökt om det funnits någon grund för klandret.
– Däremot är det som framkommit oetiskt och omoraliskt, anser utredaren som med anledning av sitt arbete och framtida uppdrag väljer att vara anonym.
– Det går inte att styrka ett mutbrott och därmed har vi inte heller tillräckligt underlag för en polisanmälan, säger tf. kommunchef Stefan Johansson.
– Vi har en värdegrund i Landskrona stad som vi ska leva efter. Omständigheterna kring etik och moral i den här affären har gjort att förtroendekapitalet har naggats rejält i kanten. Det och några andra omständigheter gör att vi gjort en överenskommelse om att tjänstemannen avslutar sin anställning den siste oktober.

Vad som framkommit är att hantverkare från en Landskronafirma under två dagar strax efter årsskiftet har utfört arbete i tjänstemannens privatbostad.
På arbetsordern ska det framgått att fakturan för det utförda arbetet skulle gå till ett annat landskronaföretag, vilka har flera affärer med kommunen och tjänstemannen ifråga.
– Vi bad att få titta på arbetsordern. Det tog några dagar innan vi fick svaret att den var sönderriven och kastad då den var felskriven, förklarar utredaren.

Annons
 

Istället ska en obetald faktura med personal- och materialkostnader ställd till tjänstemannen ha presenterats. Denna ska dock inte skickats ut ännu, trots att det alltså gått mer än halvår sedan arbetet utfördes, då arbetet enligt firman inte är slutfört.
– Struntprat, menar Direktens källa som hävdar att jobbet är slutfört.

Här står alltså ord mot ord och istället hävdas att omoralen grundar sig i en kraftig reduktion av priset.
– Det man kan hänga upp sig på är att tjänstemannen fått stora rabatter. Det är det som gör saken oetisk. Företaget lämnar naturligtvis vilka rabatter de vill men tjänstemannen borde tänka sig för både en och två gånger. Han har tappat omdömet, tycker privatspanaren.

Presentation av utredningens resultat har skett muntligt och några papper finns alltså inte skrivna. Detta med hänsyn till tjänstemannen och att det i rapporten ej framkommit något brottslig, menar man från kommunledningen.
Det hade varit önskvärt att den här utredningen sa att tjänstemannen sjunger i änglarnas kör, eller att han är svart som natten. Nu hamnar vi i ett mellanläge och vi har agerat utifrån det, säger kommunstyrelsens ordförande Torkild Strandberg (FP).

Annons
Annonser
Vi stödjer Direkten genom att vara med i Företagsguiden:

Annonser