Annons

Historiska vagnar på Ven och cykeltur i Landskrona

Riksantikvarieämbetet anordnar i samarbete med Sveriges hembygdsförbund och Trafikverket på söndag den 12 september Kulturarvsdagen över hela landet. Årets tema är ”Kulturens vägar” och Hvens hembygdsförening bidrar med ”Vens vagnar”. Nämndemansgården är öppen mellan 9.30 och 15.00 och bland annat berättas det om gårdens samling av gamla vagnar, till exempel öns gamla likvagn.

I Landskrona erbjuds samma dag en cykeltur i ”gamla” omgivningar.
– Vi följer till stor del vägar som funnits i många hundra år, förbi bl.a Häljarps mölla, Tofta och Örja kyrka. Turen leds av Sven-Erik Thosteman, Landskrona museum och tar  ca 2-2,5 timmar. Det kommer att finnas möjlighet till ett kort stopp för egen fika, meddelar Carita Hermansson på museet.

Annons
 

Start och mål vid museets entré på Kasernplan. Samling kl 14.00.

Fakta Kulturarvsdagen
Kulturarvsdagen, eller European Heritage Days som den också kallas, är ett årligt återkommande evenemang runt om i Europa som lockar tusentals människor. I Sverige firas den andra söndagen i september och från norr till söder anordnas olika arrangemang knutna till årets tema. Syftet är att bidra till att skapa förståelse och intresse för kulturarv och kulturmiljöer. Alla som kan anordna ett evenemang som knyter an till temat under Kulturarvsdagen är välkomna att delta Riksantikvarieämbetet är samordnare för kulturarvsdagen.

Årets tema är ”Kulturens vägar” – Kultur- och naturstigar, landsvägar, farleder, skolvägar, järnvägar, kyrkostigar, cykelvägar, omvägar, Eriksgata, Kungsled och Inlandbana. I Sverige finns tusentals kända och okända vägar på vilka människor färdats sedan urminnes tider. Vilken historia kan vägen, stigen eller leden berätta för oss? Vilka människor har färdats på den, varför och till vilket mål? Det får ni chansen att upptäcka på kulturarvsdagen.
Mer information och alla evenemang finner du på
www.raa.se/kulturarvsdagen

Annons
Annonser
Vi stödjer Direkten genom att vara med i Företagsguiden:

Annonser