Annons

Internationella frågor lyser med sin frånvaroJan Eliasson efterlyser globalt engagemang

Med två veckor kvar till valet så närmar sig valtemperaturen kokpunkten och på Rådhustorget har torghandlarna fått konkurrens av de politiska partierna. På lördagen stod Socialdemokraternas talesperson i utrikespolitiska frågor, diplomaten och förre utrikesministern, Jan Eliasson i centrum.
– Som liten grabb spelade jag med Gais pojklag när vi mötte Bois och nästa år hoppas jag att lagen möts i allsvenskan, öppnade han med ett leende innan det var dags för det politiska anslaget i anförandet.
– Jag saknar de internationella frågorna i årets valrörelse, poängterade Jan Eliasson som själv arbetar inom FN med millenniemålen för avskaffande av fattigdomen där hans ansvar är vattenfrågorna.
– Dåligt vatten orsakar tusentals barn död varje dag och 800 miljoner människor saknar rinnande vatten. Att mot den bakgrunden lägga ner sin röst som Sverige gjorde när FN genomförde en omröstning om att rätten till vatten skall räknas som en mänsklig rättighet är djupt deprimerande.

– Sverige var under många år en stark röst i FN, men den nuvarande regeringen solkar ner Sveriges internationella rykte och det gör mig både arg och besviken, betonade Jan Eliasson och riktade kritik mot Migrationsminister Tobias Billström.
Billström flörtar med mörka krafter när han accepterar utvisningen av Romer, betonade Jan Eliasson och varnade för partier som rör sig i riktning mot främlingsfientliga Sverigedemokraterna.
– Här spelar man på människors oro när man istället arbeta för att skapa bättre sociala villkor för alla som flyr krig och söker sin tillflykt till Sverige.
Jan Eliasson gjorde också en tillbakablick på den egna familjen och påminde åhörarna om att det inte var så väldigt länge sedan Sverige präglades av stora klassmotsättningar.
– Jag var den förste i min familj som tog studenten och min far fick bara går sju år i skolan trots att han var studiebegåvad. Motsättningarna som fanns då bekämpades av Socialdemokratin och ord som solidaritet och jämlikhet blev honnörsord.
– Nu försöker högern stjäla vårt språk och kallade sig först den nya arbetarpartiet. I årets valrörelse har partiet fått hybris och kallar sig det enda arbetarpartiet, konstaterade Jan Eliasson och avslutade med en liknelse om Rödluvan och vargen.
– Se upp så att ni inte vaknar upp med vargen förklädd till Rödluvan den 20 september.

Annons
Annons
Annonser
Vi stödjer Direkten genom att vara med i Företagsguiden:

Annonser