Annons

Ingvar ”Calle” Svensson jubilerade2800 matcher som domare

På torsdagskvällen spelades det fotbollsmatch mellan Teckomatorps reserver och Ödåkra. Den som skipade rättvisa var Landskronadomaren Ingvar Svensson, eller Calle Svensson som han heter när han dömer fotboll. Det speciella med matchen var att det var Ingvars 2800:e match.
– Jag började döma 1978 och faktum är att i min första domarinsats i a-lagssammanhang var Teckomatorp ett av lagen. Men vilka de mötte har jag glömt, säger Ingvar och skiner ikapp med septembersolen.

Ingvar som mestadels dömer division 5-fotboll fyller 65 år den 14 februari 2011 och han är tveksam till att han någon gång kommer upp i 3000 matcher.
– Med tanke på att jag gör cirka 50 matcher per år så skulle det betyda att jag får döma i fyra år till och det vet jag inte om jag mäktar med. Jag har sagt att jag ska sluta döma fotboll säsongen innan andra säger till mig att lägga av. Sen kan en enkel knäskada sätta stopp för allt, så därför tar jag en match i taget och så får vi se hur många det blir innan jag lägger pipan på hyllan.

Annons
 

Under sina år som rättsskipare på den gröna mattan så är det självklart att minnena är många. Det roligaste var dock ingen tävlingsmatch.
– Det var 1992 när Sverige arrangerade EM. Frankrikes landslag med spelare som Jean-Pierre Papin, Jean Tigana och Eric Cantona, låg på Örenäs och de skulle spela en vänskapsmatch mot pressen. Jag fick då äran att vara linjedomare. Vid ett tillfälle vinkade jag av Papin för offside varefter han kutade ut till mig på linjen, snodde min flagga och grävde ner den i en längdhoppsgrop, säger Ingvar och skrattar åt minnet.

Mycket av det han lärt sig kommer från den legendariske domaren Efon Ask.
– Jag har fått många goda råd av den gode Efon. Det viktigaste för en domare enligt min mening är inte alltid att följa regelboken till punkt och pricka. Vad man dock ska sträva efter är att visa fingertoppskänska samt att vara ödmjuk. Man är ju bara en människa och även en domare kan göra fel. Det gäller bara att man kan erkänna det. Då brukar man vara vän med spelarna efter matcherna, avslutar Ingvar Svensson.

Svenssons 2800:e match slutade för övrigt 5-0 till Teckomatorp.

Annons
Annonser


Vi stödjer Direkten genom att vara med i Företagsguiden:

Annonser