Annons

Landskrona Atletklubb Landskronas starkaste 80-åring

Under Landskrona Atletklubbs 80-åriga historia har många medlemmar kommit och gått. Först var det bara herrar som svettades i träningslokalen men under 1990-talet gjorde även damerna entré bland vikter och stänger. Framgångarna har varit av varierande slag för de aktiva. En del har haft SM eller ännu större tävlingar som mål medan andra har nöjt sig med att träna i goda vänners lag och på sin höjd tävla på DM.

LAK insåg redan från början vikten av en fungerande styrelse för föreningens fortlevnad och utveckling. Ledarskapsutveckling fanns i Landskrona Atletklubb långt innan någon visste vad ordet betydde. De äldre styrelsemedlemmarna lärde helt enkelt upp de yngre på samma sätt som de äldre tränade de yngre i träningslokalen. Detta har inneburit att omsättningen av styrelseledamöter på de ”tunga” posterna har varit rekordlåg genom åren.

Annons
 

På 50- och 60-talet höll Stig Gunnarsson i ordförandeklubban och Bengt-Åke Åkesson höll koll på räkenskaperna. Från 1974 och 11 år framåt var Leif Paulsson ordförande innan Björn Nilsson tog över. Efter 17 år, 2003, lämnade Björn över klubban till nuvarande ordföranden Patrik Helgesson.
Gunvald Holmqvist var en strålande kassör i LAK i 25 år, 1975-2000, innan LAKs nuvarande kassör Richard Paulsson tog över.
Sedan 1942 har föreningen endast haft tre sekreterare. Uno Paulsson innehade posten från 1942 och 40 år framåt, därefter var det Rolf Linderoth som skötte protokollen i 14 år och sedan 1995 är det Eva Helgesson som håller i pennan.

Landskrona Atletklubb under förra seklet
Sommaren 1930 samlades ett gäng arbetslösa men företagsamma ungdomar i en koloni på ön Gråen utanför Landskrona. Resultatet av denna sammankomst blev Landskrona Aletklubbs födelse. De första åren hyrde klubben träningslokal av militären på Kasernen som numera inrymmer Landskrona museum. Under 2:a världskriget behövde militären lokalen så Landskrona AK fick hålla till i en ruggig källarlokal. 1952 fick Landskrona AK äntligen en egen lokal i Tyghuset mitt i Landskrona. I början fick medlemmarna själva hugga ved till kaminen som var den enda värmekällan i lokalen. Detta otacksamma arbete medförde dock en legendarisk klubbanda som än idag genomsyrar klubben och arbetet i den. Efter 50 år i Tyghuset fick Landskrona AK en ny, inglasad, träningslokal i Karlslunds Idrottshall.

Landskrona AK har aldrig varit någon storklubb om man ser till antalet medlemmar, utom några få år på 70-talet, men tillsammans har medlemmarna utfört stordåd både på och utanför lyftarflaket. Storhetstiden för klubben var på 50-talet med många kända lyftarnamn som Gunvald Holmqvist, Billy Blixt, Bror Gille, Rune Ohlfeldt m.fl.

Under 70-talet växte Landskrona AK med tanke på antalet medlemmar till en storklubb i Landskrona med aktiviteter som motionsträning, styrkelyft och kroppsbyggning. Den idrottsliga verksamheten – Tyngdlyftningen hotades. Situationen blev ohållbar och vid ett stormigt årsmöte 1979 beslutades att lägga ner all annan verksamhet än ren olympisk tyngdlyftning.
Detta beslut visade sig vara rätt för i början på 80-talet kom Landskrona AK i gång med en bra ungdoms- och juniorsatsning som ledde fram till svensk elitklass för ungdomar och juniorer. Detta tack vare eldsjälen, tränaren och sekreteraren Rolf Linderoth.

Några av 80- och 90-talets duktiga lyftare som tog medaljer på Svenska ungdoms- och juniormästerskap var Göran Broman, Lars-Göran Hansson, Eddy Stojanovic, Henrik Åback, Daniel Ljungberg, Anders Fredriksson och Phong Pham.

Landskrona Atletklubb under detta sekel
2001 lyckades LAKs lyftare att lyfta hem 72 medaljer av ädla valörer i olika mästerskap. Av dessa erövrades 39 på distriktsmästerskapen. En kille som låg bakom många av LAKs medaljer var Phong Pham som blev uttagen till J-EM under året. Något sådant hade inte hänt sedan urminnes tider i LAKs historia. Tyvärr var motståndet i Europa av en helt annan klass än i Sverige. Dom måste fuska! Dom kanske tränar?!

2002 års stora händelse var LAKs arrangemang av J-SM. Den första stora tävling på många, många år som LAK arrangerade. Efter drygt ett års förberedelser med bl.a. B-SM arrangemang under 2001 var det äntligen dags. Veteransektionen inledde med att bygga lyftarpodiet med hjälp av ett oräkneligt antal lastpallar. Jari, inlånad från Bild&Ljudservice, tog hjälp av några teknikintresserade ungdomar och fixade all digital kommunikation. Patrik, spindeln i nätet, fångade in LAKare en efter en och delade ut order så att vilken hemvärnsman som helst kunde bli imponerad. Förste cafe-föreståndare Gun-Britt såg till att kaffe- och blodsockernivån inte sjönk hos någon inblandad. Damsektionen stod med skänkta priser upp till knäna och försökte fördela dessa, inte knäna alltså, utan priserna, bland de tävlande.

Det unga gardet, ja även det något äldre, uppvisade en osedvanlig träningsflit under sommaren 2003. Denna flit gav god utdelning på J-SM i september med många medaljer. Årets J-SM gick av stapeln i Visby en vacker sensommarhelg. LAK sände iväg en elvamanna trupp bestående av aktiva, ledare och föräldrar som bevistade en välarrangerad tävling och en vacker ö. Patrik som både var reseledare, coach, domare och pappa hann dock inte se så mycket mer än tävlingshallen. Medan övriga deltagare hann med en kort men intensiv sightseeing av Visby.

2004 brottades LAK med samma problem som många andra idrottsföreningar, att locka till sig bygdens ungdomar för att få en chans att visa vilken förträfflig sport tyngdlyftning är. Ett steg i rätt riktning var det landsomfattande projektet Handslaget som Landskrona AK deltog i. LAK:s projekt innebar att vi på olika sätt skulle få tjejer intresserade av tyngdlyftning.

Bristen på aktiva tränare var akut 2005. Våra eminenta tränare hade tyvärr, för LAKs del, arbete på oregelbundna tider. Problemet, som måste lösas, var att få den svåra ekvationen tyngdlyftning+arbete+familj=entusiastisk tränare att gå ihop. När väl denna matematiska gåta blir löst kommer detta att generera nya, glada, positiva och duktiga tyngdlyftare. Vetenskapen har genom tiderna haft både större och svårare problem att brottas med.

2004 kom STF med en förfrågan om LAK ville vara med och arrangera U-EM 2006 i Landskrona. Ganska snart visade det sig att LAK delades upp i två läger, optimisterna och pessimisterna. Optimisterna såg sitt livs chans att uppleva en topptävling på nära håll utan att förstå vidden av allt arbete som ligger bakom ett sådant arrangemang. Medan pessimisterna menade att detta klarar vi aldrig, vi kommer att jobba ihjäl oss och de såg ett stort fiasko framför sig. Det som förenade optimisterna och pessimisterna var att alla var fostrade i LAK och därmed inte var rädda för att hugga i. Efter några styrelsemöten och några medlemsmöten där diskussionerna gick höga bestämde sig styrelsen enhälligt för att ställa upp som medarrangör till U-EM 2006. Nu i efterhand när allt är över kan vi se att varken optimisterna eller pessimisterna fick rätt eller om vi vänder på det så fick båda rätt. Vi fick uppleva en förstklassig tävling på nära håll och vi jobbade nästan ihjäl oss.

Under 2007 visade det sig att LAK:s samarbete med andra föreningar gav frukt. Det goda samarbetet med Gubbarna Wargos damer spred sig till andra lag inom handbollsföreningen. Flickor-94 började så smått att träna under våren och det gav snabbt resultat på handbollsplanen. När höstsäsongen drog igång började även lagen F-95, F-96 och herrjuniorer att träna styrka en gång i veckan. Detta medförde att även flera tjejer, som inte tränar handboll, i 13-årsålderna lockades att träna. Några av tjejerna tävlingsdebuterade även i slutet på året. Om sanningen ska fram så var det även några yngre killar som fastnade för vår fina sport. På vissa träningar numera är det fler tjejer än killar som tränar. Så nu fick gubbarna inse att det var slut på sötebrödsdagarna i lokalen och man kunde ana en viss stilhöjning när det gällde kläder och samtalsämnen hos killarna eller det kanske var en tillfällighet.

2008 var det för första gången på hundra år, i alla fall på drygt 40 år, som LAK fick en medaljör på SM. Redan på årets första tävling kvalade Phong Pham till SM. Väl på plats i Uppsala tog Phong silver i 69-kgs klassen. Förhoppningsvis ska det inte dröja till nästa sekel innan LAK har en SM-medaljör igen.

För något år sedan räckte det att visa sig i träningslokalen för att ta en plats i seniorlaget. Nu är det tack och lov slut med det. På sportlovet 2009 kom tre unga killar och ville prova på tyngdlyftning. Det skulle visa sig vara ett lyckodrag. Killarna fastnade för vår sport direkt och drog snart med sig kompisar och syskon till träningarna. Killarna visar en otrolig träningsvilja och talang saknar de inte heller. Numera dras LAK med det delikata problemet att lokalen är för liten så ungdomarna har fått delas upp på mindre grupper.

Under 2009 års J-EM i Landskrona hade LAK dock ingen på flaket, utom våra världsberömda klovare vilka lyfte mest under hela tävlingen. 98 människor i olika åldrar som stolt bar den vita funktionärströjan under veckan är imponerande. Dessa 98 kommer för alltid att minnas olika saker som inträffade under veckan, vissa roliga, vissa dråpliga andra mindre roliga. Tamas Ajan, IWF:s president, var på plats under den första delen av tävlingen. Alla, speciellt icke LAK:are, gjorde allt och lite till för att denna store, lille man skulle ha det bra under sin vistelse i Landskrona. Sylle och Jari fick i uppdrag att införskaffa en speciell medicin till honom. Efter konsultation med läkare och apotek visade det sig att det krävdes ett recept. När Sylle beklagande framförde detta var Tamas Ajan helt oförstående. Han hade bara sagt att den medicinen var mycket bra. Slutet gott…

Den 14 augusti 2010 firade LAKare i alla åldrar att vi fyller 80 år. Detta gjorde vi med en hejdundrande fest i vår klubbstuga vid stranden i Borstahusen. Nu är vi redo för nya utmaningar i Tyngdlyftningens namn.


Bild från 1930 eller 1931 från träningslokalen som då låg i hörnet av Södra Långgatan och Hamngatan.


Gunvald Holmqvist var LAK:s mest framgångsrike lyftare med SM 1957 och flera svenska rekord. Dessutom satt han 50 år i föreningens styrelse. På bilden syns även skivbytare Kalle Thomasson. Foto: Björn Nilsson.


Gunvald Holmqvist rycker 60 kilo i före detta tyghuset. Med på bilden är även Bengt-Åke Åkesson, Kohle, Stig Friberg, Jean Witting, Nisse Nilsson, Rune Ohlfeldt, Helge Thurn och Uno Paulsson.


Stig Gunnarsson och Uno Paulsson satt i styrelsen för LAK i många år.

Annons
Annonser


Vi stödjer Direkten genom att vara med i Företagsguiden:

Annonser