Annons

Glada getter ger upphov till öns välsmakande ostar De kärvänliga getterna får en extra utfodring av getostproducent Glenn Björne.

Uppför backen vid Bäckvikens hamn, en liten bit förbi uthyrningen av de gula cyklarna och alldeles intill Landsvägen ligger Hvens getost med gårdsbutik och mejeri. Här huserar makarna Glenn och Ninna Björne, mellan åttiotalet getter i den stora inhägnaden och det gula, mognande vetet på andra sidan, och hela tiden strömmar kunderna ut och in i den lilla butiken.
– Tisdagarna är bäst, då susar det bara till, säger en skönt stressad Glenn medan han dukar fram bitar av de olika ostläckerheterna, egentillverkad marmelad och skorpor.
– Och fredagarna har blivit sämst, man begriper ingenting, menar han och börjar sen berätta om sina kära ostar.

Man tillverkar naturligtvis getostar i alla dess former, men också fjällko-ostar och blandostar där man använder bägge mjölksorterna.
– Gårdsproducerade ostar lever sitt eget liv, säger Glenn och berättar hur getternas bete, bakteriefloran i stallarna och förekomsten av en ny människa i ysteriet sätter sina spår i smaken.
– Och dessutom kan vi göra samma getost i runda respektive fyrkantiga formar och komma fram till helt olika resultat!

Annons
 

Vetet vajar lojt i en lätt sommarbris, den spräckliga katten smyger in och tar sig en titt, turisterna parkerar sina cyklar utanför och ostarna smakar himmelskt. Den som kan sin ”Asterix på Korsika” hade kanske fruktat annat av kombinationen ost tillverkad på ö, men icke.
En sort heter Kuling, en annan Stiltje och den som lagrats i åtta, nio månader kallas ”Ful men god”. Och så säljer naturligtvis makarna Björne inte feta, men väl ”geta”, små härliga bitar inlagda i kallpressad rapsolja.

De glada och sällskapliga getterna ute i hagen ger vars tre liter mjölk om dagen och det går åt elva, tolv liter för att producera ett kilo ost får vi veta.
– Här hemma har vi 80 stycken, och kanske 60 till ute i backarna, berättar Glenn.
– De går lite på rymmen ibland, och kan då hittas nere på stranden eller någon annanstans, men det är väl ett trevligt inslag, tycker osttillverkaren som slagit sig ner på sin sagoö.
– Det var många som tyckte att det här var en tosig idé från början, men vi har dragit det i land, säger Glenn och menar samtidigt att det kanske skönaste av allt är att njuta av tystnaden när sorlet lägger sig efter en sommardag med många besökare.
– Då kan man höra vad de snackar om borta i ekobacken, man får passa sig med vad man säger, skrattar han.

Annons
Annonser


Vi stödjer Direkten genom att vara med i Företagsguiden:

Annonser