Annons

Hård kritik mot kommunrevisorer – Obefogat, säger ThranaPå en presskonferens på fredagen riktade kommunledningen med Torkild Strandberg i spetsen mycket hård kritik mot kommunrevisionen. Med på presskonferensen var även Josefin Berglund, kommunikatör, Marie Pettersson, stadsjurist, Stefan Johansson tf stadsdirektör samt Per-Olof Karlsson, servicechef.

De senaste dagarna har det blåst rejält på Stadshuset i Landskrona. Som Landskrona Direkt skrev på fredagen har fastighetsavdelningen på stadens servicekontor kringgått lagen om offentlig upphandling.
Nu riktar kommunledningen stark kritik mot kommunrevisionen som påstår sig ha meddelat om brister i upphandlingshanterandet vid två tillfällen tidigare.
– Det stämmer inte. Jag har talat med samtliga inblandade som påstås ha fått reda på detta och ingen kan påminna sig om att så varit fallet, säger kommunstyrelsens ordförande Torkild Strandberg (FP) på en presskonferens på fredagen.

Kommunrevisionens ordförande Stanco Thrana (M) står dock fast vid sina ord och är upprörd över kritiken.
– Vi har årligen informella träffar med kommunstyrelsen och kommunfullmäktiges presidium och vid dessa har vi påpekat att vi efter stickprovskontroller funnit tydliga brister i flera fall. Några djupgående granskningar har vi dock inte gjort och därför finns det inte heller några skriftliga rapporter, säger Stanco Thrana till Landskrona Direkt.

Annons
 

Thrana är också kritisk till att kommunledningen kallat till presskonferens utan att representanter från kommunrevisionen varit kallade.
– Det känns inte rätt att få höra att man fått så stark kritik utan att kunna bemöta den vid tillfället.

Med anledning av avslöjandena kommer nu upphandlingsrutinerna att ses över av en extern part.
– Vi kommer att föreslå för Kommunstyrelsen att bevilja ett anslag på 200 000 kronor som ska gå till en undersökning som ska göras av en extern part. Jag lovar att vi kommer att vända på varenda sten som finns att vända för att få klarlagt hur allt ligger till och det ska gå fort. Redan till hösten ska vi veta vad som hänt och vad som ska göras för att misstagen inte ska upprepas, säger Torkild Strandberg.

– Jag har just talat med kommunrevisionens vice ordförande Marie Nielsen (S) och vi är båda fullständigt överens om att vi inte gjort något fel och att vi har informerat om bristerna. Det är bara så tragiskt att det ska behöva stå i tidningarna innan kommunledningen reagerar, avslutar Stanco Thrana.

Annons
Annonser


Vi stödjer Direkten genom att vara med i Företagsguiden:

Annonser