Annons

Musikfestival á la 1700-tal

Under helgen arrangeras åter kyrkomusikfestival i Sofia Albertina kyrka.
– Det blir den första i min regi, jag tar över en trevlig tradition i denna fina kyrka som är underbar att musicera i, säger församlingens organist och festivalens arrangör Dag Videke.

Utbudet under dagarna tre koncentreras på musik från den tiden då kyrkan kom till; 1700-tal, barock och klassicism.
– Men på fredagskvällen bjuder vi också på riktigt ”örongodis” i form av orgelkonsert med den skotske organisten George Chittenden, berättar Dag Videke.
– Han spelar i en brittisk tradition som inte är så tung och på ett sätt som orgelinstrumentet verkligen förtjänar, säger han.

Annons
 

Huvudnumret blir kanske annars La Bande du Roi, inriktade på fransk barockmusik och iförda tidsenliga dräkter, som bland annat kommer att marschera från Citadellet till Sofia Albertina inför söndagens avslutande konsert.
– Nu är vi fem stycken, men ibland kan vi vara tre och ibland tio, jag använder mig bara av specialister på sina respektive originalinstrument, berättar det ”kungliga bandets” ledare Christopher Colin.

Oboe, fagott, blockflöjt, militärtrumma, pukor, gitarr och téorbe trakteras av bandet som lägger stor vikt vid detaljer och historisk korrekthet.
– Och jag är en av de få i världen som spelar på den franska 1700-tals säckpipan musette de cour, lockar Colin med inför konserten.

– Vi har också bjudit in en rad skickliga klockspelare från Sverige, Danmark och Canada och klockspelskonserterna kommer under helgen att kunna avnjutas också utanför kyrkan, berättar Dag Videke om festivalen som innehåller rena konserter utan andakt och dessutom är gratis för alla som vill komma och lyssna.

Kyrkomusikfestivalen i Sofia Albertina inleds klockan 11.30 idag med klockspelskonsert med Martin Hasselgren och avslutas klockan 20.00 på söndagskvällen av La Bande du Roi..

Här hittar du det fullständiga programmet.

Annons
Annonser


Vi stödjer Direkten genom att vara med i Företagsguiden:

Annonser